Hazımsızlığa Ne İyi Gelir? Evde Doğal Ve Bitkisel Yöntemler İle Midede Hazımsızlık Nasıl Geçer?

Yeni Haber Merkezi

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir? Midedeki Hazımsızlık Evde Doğal ve Bitkisel Yöntemlerle Nasıl Tedavi Edilir? Tıp kitaplarında dispepsi olarak adlandırılan hazımsızlık oldukça yaygındır. Üst karında ağrı ve rahatsızlık olarak ortaya çıkan belirtiye hazımsızlık denir. Diğer karın ağrılarından farkı, hazımsızlığın bir şeyler yedikten veya içtikten sonra başlamasıdır. Mide hazımsızlığına ne iyi gelir ve mide hazımsızlığı nasıl geçer? sorularının cevaplarını sizin için derledik.

Şişkinliğe ve Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Araştırmalara göre şişkinlik olarak ortaya çıkan rahatsızlık dünyada her 3 kişiden 1’inde görülüyor. Bazı kişiler şişkinliklerine evde ve doğal yollarla çözüm bulmayı tercih ederken, bazıları da bitmeyen ağrı ve şişkinlik nedeniyle uzmanlara başvuruyor. Mide hazımsızlığına iyi gelen bazı bitkiler bulunuyor.

Taze ZencefilNane ÇayıRezene ÇayıLimon SuyuAnanasMaydanozSalatalık

Hazımsızlığa Ne Sebep Olur?

Hazımsızlık, zaman zaman oldukça sıkıntı verici olabilen bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Bu sindirim sistemi rahatsızlığının başlıca nedeni kişinin kendisidir. Sindirim sistemine uygun olmayan dengesiz bir beslenme düzeni hazımsızlığa neden olur. Çok yağlı yiyecekler, yağda pişirilmiş yiyecekler veya yiyecekler tüketmek. Çok fazla alkol, kafeinGazlı içecekler veya şekerleme türü ürünlerin tüketimi. Sigara içmek. Kaygı veya endişe gibi psikolojik sorunların varlığı ve bazı antibiyotiklerin, ağrı kesicilerin ve demir takviyelerinin kullanımı.

Hazımsızlık bir semptom olduğundan arka planda farklı hastalıklar olabilir. Bu hastalıklar;

Mide iltihabı (gastrit)KabızlıkMide kanseriPeptik ülserÇölyak hastalığıSafra kesesi taşlarıPankreatitPankreas iltihabıBağırsak tıkanıklığıBağırsaktaki kan akışının azalması (bağırsak iskemisi)Diyabet (diabetes mellitus)Tiroid hastalığıGebelik

Ancak, irritabl bağırsak sendromuyla ilişkili fonksiyonel veya ülser olmayan dispepsi olarak bilinen durum da hazımsızlığın çok yaygın bir nedenidir.

Hazımsızlık genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), ülser veya safra kesesi hastalığı gibi altta yatan bir sorunun belirtisidir, kendi başına bir durum değildir. Dispepsi olarak da adlandırılan bu durum, üst karında kalıcı veya tekrarlayan ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır.

Hazımsızlığın belirtileri nelerdir?

Yemek sırasında erken doyma. Kişi yemeğini bitirmemiş olmasına rağmen yoğun bir şekilde tok hissedebilir. Yemekten sonra rahatsız edici bir tokluk hissi. Doygunluk hissi olması gerekenden daha uzun sürer. Üst karında rahatsızlık. Göğüs kemiğinin altı ile göbek deliği arasındaki bölgede hafif veya şiddetli bir ağrı hissedilebilir. Üst karında yanma. Göğüs kemiğinin altı ile göbek deliği arasında rahatsız edici bir sıcaklık veya yanma hissi hissedilebilir. Üst karında şişkinlik. Üst karında rahatsız edici bir gerginlik hissedilebilir. Mide bulantısı. Mide bulantısına kusma isteği eşlik edebilir. Ancak kişi geğirme ve kusma yaşayabilir. Nadir durumlarda mide ekşimesi meydana gelebilir. Bu durum, yemek sırasında veya sonrasında göğsün ortasında ağrı veya yanma olup boyuna ve sırta yayılabilir.

Hazımsızlığın nedenleri nelerdir?

Hazımsızlığın birden fazla nedeni olabilir. Hazımsızlık, midenin alışık olmadığı yiyecekler, içecekler ve ilaçlardan da kaynaklanabilir. Hazımsızlık, sadece yeme alışkanlıklarını ayarlayarak ve yaşam tarzını değiştirerek kontrol altına alınabilir. Hazımsızlığın en yaygın nedenleri şunlardır:

Aşırı yemek yeme veya çok hızlı yemek yeme Yağlı veya baharatlı yiyeceklerÇok fazla kafeinli içecek ve alkol tüketimi Düzenli ve aşırı çikolata tüketimi Süt ve süt ürünleri Sigara Stres Bazı antibiyotikler, ağrı kesiciler ve demir takviyeleri

İnsanlar gün içinde ne yediklerini ve sonrasında yaşadıkları rahatsızlıkları not etmelidir. Bu şekilde ne tür yiyecekler tüketildiği ve neyin hazımsızlık ve şişkinliğe neden olduğu belirlenebilir. Bu belirlemeye göre beslenmelerinde bazı değişiklikler yaparak hazımsızlık sorunuyla başa çıkabilirler.

Hangi Diğer Yiyecekler Hazımsızlığa Neden Olur?

Genellikle süt ve süt ürünleri, baklagiller, bulgur, yulaf, tam tahıllar, lahana, mısır, muz, elma ve portakal gibi besinler midede hazımsızlık şikayetlerine yol açabilir.

Hazımsızlık Nasıl Tedavi Edilir?

Hazımsızlık genellikle ciddi sorunlara yol açmaz ancak hazımsızlık insanların yaşam kalitesini düşürür. Kişiler doğru zamanda doktor yardımıyla beslenme ve egzersiz planlarını yaparak bu rahatsızlıklardan kurtulabilirler. Hazımsızlığın altında yatan başka hastalıklar varsa mutlaka bu şikayetlerin tedavisi için başvurularda bulunulmalıdır.

Sakız Çiğnemek Hazımsızlığa İyi Gelir Mi?

Toplumumuzda sakız çiğnemenin mideye iyi geldiğine dair yanlış bir inanış vardır. Sakız çiğneyerek havayı daha kolay yutarız, bu nedenle midesinde gaz ve şişkinlik olan kişiler sakız çiğnerken daha dikkatli olmalıdır. Sakız çiğnemek, tükürüğü artırarak yemek borusunu yıkamaya yardımcı olduğu için reflü hastalığı olan kişilerde reflü gibi şikayetler için oldukça faydalıdır.

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Lokmalar iyice çiğnenmelidir. Hızlı yemek yemekten kaçınılmalıdır. Yiyecekler durumlarına göre az miktarda tüketilmelidir. Kahve gibi kafeinli ürünler azaltılmalıdır. Yağ tüketimi sınırlandırılmalıdır. Asitli içecekler ve alkolden kaçınılmalıdır. Gece geç saatlerde yemek tüketilmemelidir. Yemek yerken konuşulmamalıdır. Ana öğünler arasındaki oruç süresi uzun tutulmamalıdır. Stres kontrol altına alınmalıdır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun Hazımsızlık ve Şişkinlik İçin Önerileri

Bu besinlerin hazımsızlığa neden olup olmadığını soğan, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, armut, sakız, bira ve sütten bir süre uzak durarak öğrenebilirsiniz. Yapay tatlandırıcılardan uzak durmalısınız. Küçük porsiyonlarda yemek hazımsızlığı önleyecektir. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün yemelisiniz. Yemeklerinizi küçük lokmalarla yiyin. Aceleyle veya stres altındayken yemeyin. Diş sağlığınıza dikkat edin. Sigarayı bırakın, bırakamıyorsanız azaltın.

Hazımsızlık İçin Ne Yapılmalı?

Mide hazımsızlığı şikayetlerinden kurtulmak için yapılması gereken bazı değişiklikler vardır. Bu değişiklikler şunlardır:

Yaşam tarzı değişiklikleri hazımsızlığı giderebilir. Eğer kiloluysanız, kilo vermek mide şişkinliğini azaltabilir. Mümkün olduğunca sakız çiğnemekten kaçının. Gazlı içeceklerden uzak durmaya çalışın. Yavaş yemeye çalışın. Pipet kullanmaktan kaçının. Laktozsuz süt ürünleri seçin. Yapay tatlandırıcılar tüketmeyin. Probiyotik kullanın. Bol su içerek mide gerginliğini azaltın. Yüksek lifli yiyecekler tüketin. Düzenli egzersiz yapın.

Hazımsızlığa Doğal Çözüm, Faydalı Çaylar;

Anason ÇayıRezene ÇayıKimyon ÇayıPapatya Çayı

Hazımsızlık sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek ve içecek vardır, örneğin kimyon tozu, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, turunçgiller, nane, karanfil, ananas suyu. Bu yiyecekler mideyi ve sindirim sistemini destekler ve rahatlama sağlar.

Yoğurt Hazımsızlığa İyi Gelir Mi?

Yoğurt, aktif kültür bakterileri içeren bir besin kaynağıdır. Bu aktivite midedeki enzimleri aktive eder ve yiyeceklerin daha hızlı sindirilmesini sağlar. Her öğünden sonra yoğurt yemek midenizi rahatlatacaktır. Yoğurt yemeyi sevmiyorsanız, probiyotikler de aynı etkiye sahiptir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*