Arı Ekmeği Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yeni Haber Merkezi

Arı Ekmeği Nedir? Faydaları Nelerdir? Hastalıklardan korunmak ve uzak tutmak için doğa ananın bize sunduğu mucizevi besinlerden faydalanmamız gerekir. Antik çağlardan beri kullanılan doğanın mucizevi besinlerinden biri de arı ekmeğidir. Bu besin Avrupa ülkelerinde hastalıkları önleyici besin olarak kullanılırken ülkemizde de yeni yeni duyulmaya başlanmıştır. Ayrıca sizlere ismini de sunuyoruz Devam etmek Bu yazımızda arı ekmeği olarak da bilinen arı ekmeğinin mucizevi faydalarını paylaşacağız.

Arı Ekmeği Nedir?

Arı ekmeği, işçi arıların yavrularını beslemek için çiçeklerden topladıkları polenlerin kovandaki çeşitli salgılarla birleşmesiyle oluşan bir besin maddesidir. Arıların kendi salgılarıyla bir tür fermantasyon sürecine girmesiyle oluşur ve bu fermantasyon sürecinden dolayı arı ekmeği olarak adlandırılır.

Kısacası polenin balla fermantasyonu olarak tanımlanan bu sürecin sonunda oluşan arı ekmeği, mucizevi bir vitamin kaynağı olması sebebiyle tercih edilmekte olup, ülkemizde de son zamanlarda ismi sıkça anılmaya başlanmıştır. Arı ekmeği bol miktarda proteinin yanı sıra vitamin ve mineral de içermektedir.

Arı ekmeğinin bu özelliklerinden dolayı kısa sürede tüketilmesi gerekmekte olup, ürün ömrünü uzatmak amacıyla piyasada kapsül ve kurutulmuş halde satışı yapılmaktadır.

Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?

Uzmanların yaptığı araştırmalara göre;

Bağırsakların düzgün çalışmasını sağlayarak kolon sağlığını korur, kabızlık Önler. Arı ekmeği karaciğer hasarı, ülseratif kolit, anemi ve depresyon üzerinde olumlu sonuçlar verir. Arı ekmeği mikroplarla savaşır, antiseptik özelliği tümörlerin yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Stresi ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur. Vücudun sinir sistemine kan ve enerji artışı sağlar. Üreme organlarını besler, erkeklerde cinsel gücü destekler. Gelişim çağındaki çocuklarda olumlu etkileri vardır. Vücutta biriken iltihapla savaşmada etkilidir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Cilt sağlığını korur, hücre yenilenmesini sağlayabilir. Menopoz dönemindeki stres ve şişkinliğe, yorgunluğa ve bitkinliğinize iyi gelebilir.

Arı Ekmeğinin Zararları Nelerdir?

Arı ekmeğinin elbette zararları da var; arı ekmeği alerjik reaksiyona sebep olmasa da polen alerjisi olan kişilerde halsizlik, mide bulantısı, kusma, bazı kişilerde ise kalp çarpıntısı gibi belirtiler görülebiliyor ki bu da oldukça nadir.

Arı ekmeği bebeklere asla verilmemelidir çünkü güçlü bir protein, mineral ve vitamin kaynağıdır. Hamile ve emziren anneler arı ekmeği kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Ağır ilaç kullananlar veya kan sulandırıcı ilaç kullananlar, arı ekmeğini doktor kontrolünde tüketmelidir.

Arı ekmeği ile polen arasındaki fark nedir?

Arı ekmeği polenden 6 kat daha fazla laktik asit içerir ve bu nedenle kendini daha iyi korur ve polen kadar maya oluşumuna açık değildir. Arı ekmeğinin yüksek biyolojik aktivitesi küf ve mantar gelişimini önler ve daha iyi koruma sağlar. Arı ekmeğinin tadının polenden daha iyi olduğu ve vücuda girdiğinde daha kolay emildiği belirtilmektedir. Arı ekmeği polenden daha az protein içerir, ancak arı ekmeğinin proteinleri daha kolay sindirilir. Aynı zamanda aminoasit içeriği ve çeşitliliği arı ekmeğinde daha da zengindir. Arı ekmeği fermente edildiği ve özel enzimler eklendiği için kabuğu erir, böylece midede %100 sindirim sağlanır, ancak arı poleninin dış kabuğu kaldığı için midede sindirim oranı %60 civarındadır. Polen yaklaşık %30 protein, %35 karbonhidrat ve %5 lipit içerir. Arı ekmeği yaklaşık %25 protein, %25-35 karbonhidrat ve %3 lipit içerir. Her iki arı ürününün saklama koşulları birbirine benzer olup, kalite ve mikrobiyel özelliklerini koruyabilmeleri için en uygun koşullarda (serin, güneş ışığına maruz kalmayan, kuru ve nemsiz ortamda) saklanması ve bekletilmeden tüketilmesi gerekmektedir.

Arı Ekmeğinin Cinselliğe Katkısı Nedir?

Üreme organlarına katkısıyla erkeklerin cinsel yaşamlarının iyileşmesine yardımcı olur.

Arı Ekmeği Nasıl Kullanılır?

Arı ekmeği çiğnenerek yenebileceği gibi suyla yutularak da tüketilebilir. Arı ekmeğini bu şekilde yemek istemeyen veya yiyemeyenler süt, yoğurt, meyve suyu vb. içeceklerle de tüketebilirler.

Arı Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Arı ekmeği yüksek miktarda protein, K vitamini, B vitamini ve aminoasit içerdiğinden besin değeri yüksek bir besindir. Her gün düzenli olarak tüketilecekse yetişkinler için 5-8 adet, çocuklar için 2-4 adet olarak tüketilmelidir.

Arı Ekmeği Kilo Aldırır Mı?

Arı ekmeğinin iştah açıcı özelliği olduğu biliniyor, bu nedenle aşırı ve kontrolsüz tüketildiğinde daha hızlı kilo almanıza neden olur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*