Balık Yağının Faydaları Nelerdir? Kilo Aldırır Mı?

Yeni Haber Merkezi

Balık yağının faydaları nelerdir? Kilo aldırır mı?

Balık yağı tüketimi kilo alımına neden olmaz, balık yağı hayvansal bir yağdır, sağlığa iyi gelen yağ asitleri içeren bir besin takviyesidir. Elbette belli bir miktarda kalori içerir, ancak bu sağlığı etkileyecek kilo alımına neden olmaz.

Balık Yağı Nedir?

Balık dokusundan elde edilen bir hayvansal yağdır. Bazen balık karaciğerinden alınan dokular kullanılarak elde edilir, bol miktarda omega 3, DHA ve D vitamini içerir. Gıda takviyesi olarak kullanılan balık yağı genellikle ton balığı, uskumru, hamsi ve ringa balığı gibi yağlı balıkların dokularından elde edilir.

Vücudun birçok işlevi yerine getirebilmesi için balık yağına ihtiyacı vardır ancak bu ihtiyaca rağmen vücut onu üretmez ve depolamaz. Bu nedenle uzmanlar düzenli kullanımını önermektedir.

Balık yağı üretiminde uzun süreli kullanım ve raf ömrünü uzatmak için E vitamini içerir. Balık yağı takviye ürünleri kapsül, tablet ve sıvı formlarda kullanım kolaylığı sağlar ve özellikle çocukların gelişiminde annelerin kullandığı ürünler arasındadır.

Omega-3 Nedir?

Balık yağında bol miktarda bulunan ve vücudun işlevleri için gerekli olan Omega 3 yağ asitleri, vücudun ihtiyaç duyduğu bir tür çoklu doymamış yağ asididir. Vücuttaki yağın enerjiye dönüştürülmesinde önemli rol oynar.

Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur?

Vücudun Omega 3 yağ asitlerine olan ihtiyacı günlük beslenmeyle kısmen karşılanabilir. Omega 3 içeren besinler arasında deniz ürünleri, yumurta, ceviz, kırmızı et, ıspanak, semizotu, soya fasulyesi, chia tohumu, keten tohumu ve brüksel lahanası bulunur.

Balık Yağı Kaç Günde Kilo Aldırır?

Balık yağı kilo aldırır mı sorusu birçok kişinin merak ettiği sorulardan biridir. Ancak yaygın inanışın aksine balık yağı kilo aldıracak kaloriler içermez. Düzenli kullanımı özellikle spor yapan kişilerin kilo vermesine yardımcı olur. Balık yağı bir gıda takviyesidir ve klinik çalışmalarda yağ hücrelerinin çoğalmasını engellediği gösterilmiştir.

Balık yağı omega 3 içeren bir besin takviyesidir, iştah kaybına bir etkisi olduğu söylenemez, iştah açıcı şuruplar gibi yeme isteğinin beyne iletilmesine bir etkisi yoktur.

Balık yağı hapları kilo alımına neden olmaz, tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Çalışmalar balık yağı haplarının iştahı azaltma ve midede tokluk hissi yaratma etkisine sahip olduğunu göstermiştir.

Klinik çalışmalara göre balık yağının iştahı azalttığı ve beyne tokluk sinyalleri gönderdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle insanları tok hissettirerek acıkma isteğini geciktirir. Balık yağının kilo aldırdığına dair yaygın inanışın aksine balık yağı diyet listelerinde kullanılmaktadır.

Balık yağının yağ içerdiği için kilo aldırma özelliğine sahip olduğu yaygın olarak düşünülür. Ancak, tam tersine balık yağı kilo aldırma özelliğine sahip değildir.

Balık Yağının Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Balık yağı A vitamini açısından zengin olduğundan bebeklerin göz sağlığını korur ve görme yetilerini güçlendirir. Ayrıca D vitamini açısından da zengin olan balık yağı kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Bebeklerde ve çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirir ve grip, nezle gibi hastalıklardan korur.

Uzmanlar bebeklere 1 yaşından önce balık yağı verilmesini kesinlikle önermiyor. Bunun nedeni bebeğin gıda alerjisi geliştirebilmesi. Bebeklerine balık yağı vermeye başlamak isteyen anneler, bebekleri 1 yaşına geldiğinde, doktorlarının gözetimi ve onayıyla balık yağı omega 3 vermeye başlamalıdır.

Balık yağı, özellikle hamilelik döneminde bebeğinizin beyin gelişimini etkileyen bir besindir. Elbette sadece beyin gelişimini etkilemekle bitmiyor. Balık yağının hamilelik döneminde birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar özellikle;

Bebeğin beyin, göz ve sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Otizm riskini azaltır. Düşük doğum ağırlığı riskini azaltır. Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu önler. Annenin doğum sonrası depresyon riskini azaltır. Kronik hastalıkların gelişmesini önler.

Balık Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Balık yağı cilt için gerekli ve faydalı yağ asitleri içerir. Cilt sağlığını destekler ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Kuru cildi nemlendirir, özellikle aknelerin iyileşme sürecini hızlandırır. Omega 3, EPA ve DHA içerdiğinden cildin ihtiyaçlarını karşılar ve omega 3 yağ asitleri aynı zamanda cildi güzelleştirme özelliğine sahiptir.

Balık Yağı Nasıl Kullanılır?

Balık yağı mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır ancak balık yağı omega-3 kullanımı mutlaka uzman doktor veya diyetisyen kontrolünde olmalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*