2 Yaş Sendromu Nedir? Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter?

Yeni Haber Merkezi

Doğal hayatımızda, hareketli, her şeye meraklı, her şeyle oynayan ve bağıran çocuklara büyüklerimiz tarafından “yaramaz” ve “bebeklikten yeni çıkmış” denir. Ancak bu öyle hemen söylenip geçilebilecek kadar basit bir süreç değildir. Hem ebeveynler, hem diğer kardeşler hem de bebek için zor ve sancılı bir süreçtir. Annelerin bu dönemde büyük desteğe ihtiyacı vardır.

Emzirmek, yedirmek, temizlemek, giydirmek, minik ellerini öpmek… Bebekleri artık emeklemeyi bırakıp, yürümeye, koşmaya, dokunmaya ve yavaş yavaş onlardan uzaklaşmaya başladığında anneler zamanın nasıl geçtiğini bile anlamazlar.

Çünkü bebekler artık bebekliğe veda ediyor.

2 Yaş Sendromu Nedir?

Hayatına ilk adımlarını atan bebeğiniz artık bir şeye dokunduğunda ne hissettiğini biliyor. Dokunduğu şeylerin ne işe yaradığını ve bunlarla neler yapabileceğini kısaca keşfetmenin zamanı geldi.

Tıpkı biz yetişkinlerin yeni bir yere gittiğimizde gözlerimizi kocaman açmamız, alışverişe çıktığımızda rengine, özelliklerine, diğer kıyafetlerle uyumuna bakmamız gibi, bebeklerimiz de bu merak ve özgürlükle hayata doğru koşarlar. Kendilerini size gösterirler ve çaba gösterirler. Sonuçlarını düşünmeseler bile, bebeğiniz artık size davranışlarıyla bir birey olduğunu kanıtlamaya çalışmaktadır.

Bebek kendi başına ne yaptığı, ebeveynlerinden kopup kopmayacağı konusunda sağlıklı bir gelişim sürecine girer. Bu kopuş süreci 2 yaş sendromunun kendisidir. Korkunç iki aynı zamanda “korku 2” olarak da adlandırılır.

2 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?

Her bebek doğası ve genetiği gereği farklıdır. Gelişimleri farklı ilerler, tıpkı her bebeğin aynı ayda yürümeye veya konuşmaya başlamaması gibi, 2 yaş sendromu için de net bir zaman verilemez. Bu sürecin ortalama 18. ayda başladığını söyleyebiliriz. Bebekler 2 yaş sendromunun başlangıcında elbette tam olarak konuşma yeteneğine sahip olmayacaklardır, ancak hayatınızdaki bu mucizevi varlıklar davranışlarındaki değişikliklerle sendromun başlangıcını size ifade edeceklerdir.

2 yaş sendromunun belirtileri nelerdir?

2 yaş sendromunun belirtileri bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Ya da yazdığımız her belirti tüm bebeklerde görülmeyebilir.

Bebeğin duygu durumu ve davranışlarında ani değişimler, Bağırma, gereksiz yere bağırarak tepki verme, Ebeveynlerin isteklerine karşı gelme, Öfke nöbetleri geçirme, Anlayamadığınız sebeplerden dolayı ağlama, “Hayır, yasak” gibi sözleri kabul etmeme, Elinize bir şey fırlatma, Kavgacı bir tavırla karşınızdakine zarar veren davranışlar, Kırgınlık, en sevilen durumdan bile kolayca kaçma, Her istediğini yaptırma isteği ve sabırsızlık, tahammülsüzlük, Söylenenin tam tersini yapma, Yemek yememe veya yemeği dökme isteği, Uyku düzeninin bozulması ve geceleri ağlama, Aşırı sinirli olma, dişlerini sıkma veya ısırma, Paylaşamama, bencil olma, Ebeveynin elini tutmama, her şeyi tek başına yapma… Bunlar özellikle en başta sıralayabileceğimiz belirtilerdir.

2 Yaş Sendromu Ne Zaman Son Bulur?

Özellikle anneler için zorlu olan “Bu süreç ne zaman biter?” sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Çocuğun gelişim sürecine ve etkenlere göre değişen bu süreç ortalama 36. ayın sonuna denk gelebilmektedir. Bazı çocuklarda 4 yaşını geçtiği görülmüştür.

Bu sürecin geçici ve sağlıklı bir süreç olduğunun bilinmesi gerekir. Hiç bitmeyecek gibi görünse bile anne sevgisi her zorluğun üstesinden gelecektir.

2 Yaş Sendromunun Başlangıç ​​ve Bitiş Sürecini Değiştiren Faktörler

2 yaş sendromu bazı ebeveynler için (özellikle de destekçisi olmayanlar için) zorlu ve dayanılmaz olabilir. Bu süreç hiç bitmeyecek gibi görünebilir. Hayat şartları ebeveynler için zorlayıcı olduğunda ve bu süreç de buna eklendiğinde çocuğun yaramaz olduğu düşünülebilir ancak bu süreci yönetmek, kısaltmak veya kalıcılığını uzatmak bizim elimizde. Peki bu süreci etkileyen faktörler nelerdir?

Bebeğin sağlık durumu, Ebeveynlerin 2 yaş sendromu hakkında bildikleri ve uyguladıkları, Bebeğin gelişimi ve genetik yapısı, Bebeğin bu süreçte içinde bulunduğu ortam veya kimlerle olduğu (kreş, büyükanne ve büyükbaba, bakıcı, kendi anne ve babası), Ebeveynlerin zorlandıkları durumlarda uzman bir hekimden yardım alıp almamaları süreci olumlu veya olumsuz etkiler.

2 Yaş Sendromuyla Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?

İnsanlar doğası gereği bazı evrelerden geçer, doğar ve büyürler. Anne babalar da 2 yaş sendromu sürecini yaşadılar, inanın sizler de tıpkı anne babanızın yaptığı gibi bu süreci acısız, başarılı, mutlu ve kolay bir şekilde atlatacaksınız.

Öncelikle bu durumun farkına varılmalı ve konu hakkında bilgi birikimi oluşturulmalı, Bebekte görülen tüm olumsuz belirtilere karşı sakin ve sabırlı olunmalı, Gerekmedikçe “hayır, yasak” kelimeleri kullanılmamalı, Bebek istediğini yapmak istemediği zamanlarda ona bir birey olduğu hissettirilmeli ve seçimler sunulmalı, Tutarsız davranışlardan kaçınılmalı, ağladığı için istediği her şey verilmemeli ya da “hayır”lar “evet”e dönüştürülmemeli, Bebekle güç veya ego yarışına girilmemeli, Bebeğin sakin ve istekli anlarından yararlanılarak verilmek istenen öğretim oyunlar oynatılarak ve karakterine yüklenerek verilmeli, Güven ortamı yaratılmalı ve kendini kanıtlama çabalarına zaman zaman destek verilmeli, Sürekli yönlendirmelerden kaçınılmalı, Başarılar takdir edilmeli, En önemlisi sevgi göstermekten ve sık sık sarılmaktan vazgeçilmemelidir.

NOT: Bunun geçici bir geçiş süreci olduğunu ve sizin başarabileceğiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Eğer zorluk çektiğinizi düşünüyorsanız uzman bir doktordan destek almaktan çekinmeyin.

Anne ve bebeklerin bu süreci sağlıklı ve mutlu günlerde atlatmalarını dileriz…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*