Yeni Doğan Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır?

Yeni Haber Merkezi

Yenidoğan Yardımcıları Nelerdir ve Nasıl Elde Edilir? Yeni doğum yapmış annelere bebek yardımı, doğum yardımı, süt ve emzirme yardımı, annelere yarım günlük iş desteği ve kreş yardımı da sağlanmaktadır. Sağlanan yardım, çalışan annelerin brüt maaşına ve çocuk sayısına göre değişmektedir.

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Türk vatandaşlarının yeni doğan bebek için tazminatsız doğum parası alabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Anne çalışıyorsa ilk yapılması gereken doğum izninden önce izin almamaktır. Bu şart sağlanmıyorsa hiçbir ödeme yapılmayacağını kabul etmiş sayılırsınız. Annenin doğum izninden sonra 112 gün çalışmaması gerekmektedir. Doğum parası başvurusunda bulunan anne çalışmıyorsa SGK’nın ödeyeceği doğum parası babanın çalışma durumunu dikkate alacaktır ve son olarak yeni doğan bebek için doğum parası alabilmek için bebeğin sağlıklı ve canlı doğmuş olması gerekmektedir. Tüm şartları sağlayan anne ve babalar başvuru tarihinden itibaren 16 hafta boyunca tazminatsız doğum parası alabilirler.

Devlet Yeni Doğan Bebeğe Ne Kadar Yardım Yapıyor?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tek seferlik ödeme olarak ödenir. Bu yardım ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL olarak verilir. Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden yapılır ve ödemeler PTT tarafından yapılır. Doğum yardımı almaya hak kazanan vatandaşlar ödemelerini PTT şubelerinden TC Kimlik numaralarıyla alabilirler.

Doğum yardımı başvurusu için gerekli şartlar nelerdir?

Türk vatandaşı veya Mavi Kart sahibi olmak. 15.05.2015 tarihinde veya sonrasında canlı doğum yapmış olmak. Doğum izninin başlamasından önce bir işyerinde çalışmış olmak (Doğum izninin başlamasından önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamazlar). Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödemiş olmak. Doğum ödeneği almak isteyen annenin işyerinde sigortalı olmaya devam etmesi gerekmektedir.

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeni doğan bebekleri için yardım almak isteyen ebeveynlerin başvurularında istenen ve talep edilen belgeler:

Canlı doğumun gerçekleşmesinden sonra çocuğun kimliği bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünde tescil edilir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” eksiksiz olarak doldurulup imzalanır.

Gerekli dilekçe ve başvuru formlarını tamamlayan anne ve babalar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri veya e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilecek.

e-Devlet doğum başvuru ekranı

Süt Parası Yardımı İçin Nereye Başvurulur?

Yeni anneler anne sütü parası için nereye başvuracaklarını merak ediyor. Anne sütü veya emzirme parası almak için hiçbir şekilde başvuruda bulunmanıza gerek yok. Doğum yaptığınız hastane tarafından sisteme giriliyor.

Doğumdan Kaç Gün Sonra Süt Parası Ödenir?

Süt veya emzirme yardımı olarak bilinen nakit yardımı, doğumdan sonraki 2 ay içinde PTT şubesine giderek TC kimlik numarasını veren babaya ödenir. Ödemelerin yalnızca babaya yapıldığına dikkat edilmelidir.

Süt Parası Kime Ödenir?

4A (SGK) ve 4B (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı olarak kendi adına veya hesabına işyerlerinden aylık süt (emzirme) ödeneği alan anne ve babalar. 2022 yılı için 316 TL olarak belirlendi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*