Saç Derisinde Kaşıntı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Yeni Haber Merkezi

Kaşıntılı Saç Derisine Ne Sebep Olur? Nasıl Tedavi Edilir? Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız kaşıntılı saç derisi bizi çok rahatsız ediyor. Yazımızda saç derisinde oluşan kaşıntının nedenlerini ve saç derisine iyi gelecek detayları bulacaksınız.

Saç Derisinde Kaşıntı ve Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Saçlı deride kaşıntının nedenleri arasında kepek, kurdeşen, bit, uyuz, saçkıran, sedef hastalığı, stres vb. bulunur. Bunlardan en yaygın olanı kepektir, saçınızı kaşıdığınızda beyaz pullar dökülüyorsa kepek sorununuz var demektir.

Saç derisinde kaşıntıya neden olan diğer nedenler arasında saç derisinin mantar enfeksiyonları da yer alır. saç boyası Saçlara uygulanan kimyasal maddeler nedeniyle alerjik temas egzaması oluşabilir, örneğin:

Saçlı Deride Kaşıntı Hastalıkları Nelerdir?

Kepek: Saç deriniz yağlı ve kaşıntılıysa ve saç köklerinizde veya kıyafetlerinizde beyaz pullar görüyorsanız, kepek sorununuz olduğunu söyleyebiliriz. Kepek genellikle saç köklerinde görünür beyaz pullar şeklinde oluşur. Kepek sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, kepek şampuanı ve saç derisi bakım ürünleri kullanmak size yardımcı olacaktır.

Saç Bakım Ürününe Reaksiyon: Kaşıntılı, yağlı ve pullu saç derisi, şampuanlamadan sonra şampuanı saçınızdan iyice durulamanızı gerektirir. Saç derinizi iyi durulamamanın saç derinizi tahriş edebileceğini söyleyebiliriz. Kaşıntılı saç derinizde kızarıklık da varsa, alerjik kontakt dermatit adı verilen bir rahatsızlığınız olabilir. Bu rahatsızlık genellikle saçlarını boyayan/renklendiren kişilerde görülür. Bunun nedeni, çoğunlukla siyah saç boyalarında bulunan para-fenilendiamin (PPD) adı verilen boyada kullanılan bir kimyasal bileşendir. Saç derinizle temas eden şampuana alerjiniz olabilir.

Kurdeşen: Kafa derisi de dahil olmak üzere cildin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen kırmızı, kabarık ve çok kaşıntılı şişliklerden oluşur. Kurdeşen 2-3 saat içinde ortaya çıkabilir ve sonra tekrar kaybolabilir. Kurdeşen 6 haftadan uzun süre gelip giderse buna kronik (uzun süreli) kurdeşen denir.

Saç biti: Sürekli kaşınan bir kafa derisi, bitlerin en yaygın belirtisidir. Kaşıntınızın baş bitlerinden kaynaklandığından şüpheleniyorsanız, yakınlarınızdan birinin kafa derinizi ve saçınızı yakından incelemesini ve bu küçük böcekleri kontrol etmesini isteyin.

Uyuz: İnsan kaşıntı akarı adı verilen minik bir böcekten kaynaklanır. Bu akarlar kafa derinize girerse, oldukça sık kaşınırsınız. Sürekli kaşıntı uyuzun en yaygın belirtisidir ve kaşıntı o kadar yoğun olabilir ki sizi geceleri uyanık tutar.

Saçkıran: Bir mantarın neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Saç derinizde saçkıran varsa, saç derinizde kırmızı, yoğun kaşıntılı bir döküntü yaşarsınız. Saç derinizdeki saçkıranın tedavisi reçeteli ilaç gerektirir, bu nedenle tedavi için bir doktora görünmeniz gerekecektir.

Saçlı Deri Sedef Hastalığı: Sedef hastalığı olan kişilerin %60’ı saç derisinde bir noktada yanma yaşar. Saç derisinde kırmızı lekeler, saçlar bir şapka haline gelmiş gibi beyaz pullanmalar ve saç derisi kurudur. Saç derisi sedef hastalığı sıklıkla kaşıntıya neden olur, kaşıntı hafif veya yoğun olabilir. Saç derisi sedef hastalığı saç derisinde, kulakların arkasında ve ensede de görülebilir.

Atopik Dermatit: Atopik dermatit adı verilen bir egzama türü de saç derinizde ortaya çıkabilir. Saç deriniz kızarır, bazı insanlar saç derilerinin yandığını ve saç köklerinin kaşındığını söyler.

Sinir Problemi: Kızarıklık veya başka bir cilt reaksiyonu belirtisi göstermeyen kaşıntılı kafa derileri sinir sistemiyle ilgili bir sorun olabilir. Bir uzmana gittiğinizde, tanı koyacağı şey nöropatidir. Sinir uçlarında hasar ve hastalık veya sinirlerin çalışma sisteminde anormal bir durum nedeniyle oluşan sorunun genel adıdır. Zona ve diyabet gibi hastalıklar sinirlerinizi etkiler, derin yaralar sinir parçalarına zarar verir,

Stres Sorunu: Stresli bir ortamda çalışıyorsanız ve çalışma koşullarınız aşırı stresliyse bu durum saç derinizde kaşıntıya ve saç dökülmesine neden olabilir.

Cilt Kanseri: Saçlı derinizde cilt kanseri gelişirse kaşıntı olabilir.

Saç Derisi Kaşıntısı ve Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Elma sirkesi: Saçınızı şampuanla yıkayıp iyice duruladıktan sonra bir kovada sulandırdığınız elma sirkesi suyuyla durulayın. Elma sirkesi yüksek miktarda asetik asit içerir..Ilık zeytinyağı: Her derde deva olarak bilinen zeytinyağı, saçınızı yumuşatır ve saç derinizi korur. Saçınızı ılık zeytinyağı suyuyla yıkayabilirsiniz.Organik Hindistan cevizi yağı; Antimikrobiyal özelliğe sahip doymuş bir yağ olan laurik asit içeren organik Hindistan cevizi yağı, saç derisindeki kaşıntıyı azaltır.Nane yağı; Yüksek miktarda mentol içeren nane yağı, saç köklerini tazeler ve gözenekleri açar. Kaşıntı sorununu en aza indirir. Kepek oluşumunu da önemli ölçüde azaltır.Çay ağacı yağı; Birçok cilt hastalığı için en çok tercih edilen yağlardan biridir. Cilt sorunlarını anında çözer. Antimikrobiyal, antifungal ve antiseptik özellikleri sayesinde cilt hastalıklarını iyileştirmede etkilidir.Limon otu yağı; Genellikle kepekli ve yağlı saçlar için tercih edilir.Kolloidal yulaf; Kuru ciltlerin nemlendirilmesinde tercih edilir. Saç dökülmesini önler. Koruyucu özelliği sayesinde saçı enfeksiyonlara karşı korur.

Yukarıda saç derisindeki kaşıntı ve saç dökülmesi için bitkisel çözümlerden bahsettik, bunları deneyebilirsiniz. Bu önerilere ek olarak, her zaman sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz, uzmanlar saçınızı çok sıcak suyla yıkamanızı önermiyor, saçınızı her zaman ılık suyla yıkamalısınız. Saçların Saçınızı kuruturken yumuşak bir havluyla sadece nemini alarak kurutun, fön makinesiyle ısıya maruz bırakmayın, mümkün olduğunca doğal şekilde kurutmaya çalışın, jöle, sprey, ağda vb. ürünler kullanmamaya çalışın. Saçlarınız yağlıysa kaşıntıyı önlemek için günde bir kez ılık suyla saçınızı yıkayın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*