Adet (Regl) Belirtileri Nelerdir? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

Yeni Haber Merkezi

Adet Belirtileri Nelerdir? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Tıbbi terimlerle, adet kanaması olarak tanımlanan adet, kişiden kişiye değişen, her 21 ila 35 günde bir gerçekleşen vajinal kanamadır. Ergenlik ile menopoz arasındaki dönemi kapsar. Kadınların üreme fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalıştığının bir göstergesi olarak kabul edilebileceği için üreme dönemi olarak da adlandırılabilir.

Bu, vücudun kendisini hamileliğe hazırladığı fizyolojik bir süreçtir. Sağlıklı bir kadının adet görmesi için vücuttaki dört farklı sistemin sağlıklı ve düzenli çalışması gerekir. Peki, bu dört sistem nedir? Bunlar hipofiz bezi, yumurtalıklar, hipotalamus ve rahim, vajinadır.

Kısacası adet kanaması olmadığında rahim iç duvarında kalınlaşma olur ve bu kalınlaşan fazla doku vajina yoluyla kanama olarak dışarı atılır.

Adet Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter?

Genel sürece baktığımızda adet kanaması ergenlik döneminde başlar ve menopozla birlikte sonlanır.

İlk adet 9 ila 16 yaşları arasında görülebilir ve normal kabul edilir. Her 21 ila 35 günde bir görülebilir. Ergenlik dönemindeki gençlerde ilk 2 yılda adet düzensizliği olması da normaldir. 2 yıldan sonra 35 günü geçen adetler bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.

Adet kanamasının süresi ortalama 3-7 günü kapsasa da kişiden kişiye değişebilmektedir. Sağlıklı kişilerde günde 3-6 ped değiştirmek normal kabul edilmektedir.

Ergenlik döneminde ilk adetten itibaren 2 yıl boyunca yaşanan düzensizlik, menopoz sürecinin başlangıcında da görülebilmektedir.

Adet belirtileri nelerdir?

Adet belirtileri, adet kanaması veya adet krampları olarak da bilinir, bazen kadınların günlük aktivitelerini yapmasını engelleyebilir. Bu durum kişiden kişiye değişmekle birlikte, adet belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Tatlılara, özellikle çikolataya karşı istek, Kasık bölgesinde ağrı, Baş ağrısı, Halsizlik ve kolay yorulma, Göğüslerde gerginlik ve hassasiyet, Karın bölgesinde şişkinlik, Sivilce, Ruh halinde ani değişimler ve sinirlilik, Cinsel isteksizlik veya ilişki sırasında vajinada ağrı hissi.

Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

Adet döneminde yaşanan ağrı veya belirtileri dayanılması zor düzeyde ise ve her adet döneminde tekrarlıyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Bu ağrıların başka bir hastalığın belirtisi olabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Öte yandan adet ağrısını hafifletmek için evde yapılabilecek egzersizlerle kendinizi rahatlatmanız da mümkün. Sıvı (su) tüketimini artırmak ve kafeinli içecekleri en aza indirmek de çözüm olabilir. Kasık bölgenize ve ayaklarınızın altına koyacağınız sıcak su torbası adet ağrınızı hafifletecek ve sizi rahatlatacaktır. Adet döngünüzü ve adet miktarınızı etkileyebileceği gibi sağlığınızı da tehdit edebilecek ağrı kesicileri bilinçsizce kullanmanız önerilmez.

Adet Döneminin En Önemli Belirtileri Nelerdir?

Özellikle adet görmeye yeni başlayan kadınların, düzensiz adet dönemlerinin ilk 2 yılında merak ettiği soru “En Belirgin Adet Belirtileri Nelerdir?”

Adet Semptomları bölümümüzde yazdığımız gibi, tatlı isteklerinin başlamasıyla birlikte kasık bölgesinde ağrı, göğüslerde gerginlik ve hassasiyet görülür. Bunu ruh hali değişimleri ve sinirlilik izler. Gençlerde en belirgin adet belirtisi sivilce oluşumunun artmasıdır. İshal de adet başlangıcından sonra insanların %80’inde görülen bir durumdur.

Adet Belirtilerim Var Ama Adet Göremiyorum

Adet belirtileri olmasına rağmen adet görmemek günümüzde yaygın bir sorundur. Evli kadınlar için akla ilk gelen neden hamilelik olsa da, gerçek neden olmayabilir ve bir seçenek de olmayabilir. Hamile değilseniz ve adet belirtileri olmasına rağmen adet görmüyorsanız, bunun birçok nedeni olabilir.

Tüm hastalıkların başlıca nedeni olarak bilinen stres, üzüntü, depresyon ve sinirlilik; adet belirtileri olmasına rağmen adet göremeyen kadınların ilk sırada yer almaktadır. Sağlıksız beslenme ve yeterli kalitede uyku alamamak da devam eden nedenler arasındadır.

Erken ergenlikte sık görülen nedenlerden biri olan kansızlık, adet görmemenin de nedenlerinden biridir. Gerekli miktarda demir eksikliği veya azalan demir miktarının telafi edilememesi de adet düzensizliğine neden olabilir veya gerekli tedavi uygulanmazsa adet kanaması durabilir.

Kadınların adet semptomları olmasına rağmen ağır egzersiz yapması adet gecikmesine neden olabilir. Polikistik over sendromu, doğum kontrol hapı kullanımı, yumurtalık kistleri, hormonal sorunlar, ileri yaşta menopoz, erken menopoz ve tiroid sağlık sorunları adet görmemenin diğer nedenleridir.

Adet gecikmesi veya uzun süre adet görememe durumunda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir.

Adet Belirtileri Başlamadan Kaç Gün Önce?

Adet belirtileri her kadının beklemesi gereken bir durum değildir. Belirtilerin olmaması da normal kabul edilir. Belirtiler kişiden kişiye değişerek 4-5 gün önceden hissedilmeye başlar. Vücuttaki hormonal durum, mineral ve vitamin değerleri, kişinin ruhsal durumu, ergenlik veya menopoz vb. de adet belirtilerinin şiddetine bağlı olarak kaç gün önceden başlayacağını etkiler.

Adet Gecikmesi Durumunda Hangi Bölüme Gitmelisiniz?

Adet gecikmesi tek başına bir neden olmadığı ve evde tedavi edilebilen bir durum olmadığı için mutlaka bir uzmana görünmek gerekir. Adet gecikmesi durumlarında başvurulması gereken bölüm Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümüdür.

Adet Gecikmesi Tedavi Yöntemi.

Düzensiz adet dönemleri için muayeneye gittiğinizde, öncelikle kan testleri ve ultrason istenecektir. Sonuçlara göre, hormonal sorunlardan kaynaklanan gecikmeler için adet dönemlerini düzenleyen doğum kontrol hapları önerilebilir. Sonuçlar polikistik over sendromunu gösteriyorsa, buna göre tedavi uygulanacaktır.

Eğer sonuç daha ciddi bir tümör kaynaklı rahatsızlık ise uzman hekimin önerisi üzerine cerrahi müdahale gerekecektir.

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*