Unutkanlık Nedir? Unutkanlığın Belirtileri Nelerdir? Kişinin günlük hayatında neler yaptığını, ne yediğini, nereye gittiğini vb. gibi faaliyetleri hatırlayamaması durumudur. Zamanla hafızadaki bilgilerin kaybolması durumudur. Hafıza 2 bölümden oluşur: Kısa süreli hafıza ve uzun süreli hafıza. Kısa süreli hafızadaki bilgi akışı tekrar ve kodlamaya rağmen uzun süreli hafızaya aktarılmazsa unutkanlık başlar. Beynin hipokampüs kısmı kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya bilgi aktarımını sağlar, iş yapılmazsa hipokampüsün çalışmasında sorun vardır. Unutkanlık hayatın doğal akışını olumsuz etkileyebilir.
Unutkanlığın belirtileri nelerdir?
Kimi zaman insanları zor durumda bırakan unutkanlık sorunu her yaşta karşımıza çıkabiliyor. Önemli olan nokta ise unutkanlığın yaşlılık belirtisi değil, bir hastalık belirtisi olabileceğidir. Kişiden kişiye değişebildiğini bilerek, unutkanlığın yaygın belirtilerini sıralayalım;
Basit gibi görünen belirtileri; Gün içinde ne yiyip içtiğini hatırlayamama Son geçtiğiniz güzergahı, yeri ve mekanı hatırlayamama İzlediğiniz film, sinema, tiyatro vb. sosyal aktiviteleri hatırlayamama Ocağı açık unutma Okuduğunuz kitabın adını veya içeriğini hatırlayamama – Yüksek kaygı Gereksiz yere saldırgan ve sinirli davranışlar Daha önce düzenli olarak yapılan görev ve işleri takip edememe – Hızlı ve doğru karar almada zorluk Olaylara ve diyaloglara karşı ilgisiz ve duyarsız olma ilk sıralarda sayılabilir.
Unutkanlığın Nedenleri Nelerdir?
Unutkanlığa neden olan çevresel veya kişisel faktörleri sıralayalım, bu faktörler kısa süreli hafıza ve uzun süreli hafıza üzerindeki etkilerine göre değişir. Kısa süreli hafızayı etkileyen faktörler geri kazanılabilir unutkanlık iken, uzun süreli hafızayı etkileyen nedenler tedavi gerektiren unutkanlığa hatta Alzheimer’a neden olabilir.
Çağımızın gerektirdiği şekilde elektronik cihazlarla fazla vakit geçirmek, Yeterince dinlenememek, uyku düzenini sağlayamamak, Aşırı stres, Vitamin ve folik asit eksikliği, Beyinde bulunan tümör çeşitleri, Psikolojik rahatsızlıklar, Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, Genetik yapının yatkınlığı, Bazı organ hastalıklarının beyin üzerindeki etkileri, Tiroid hormonlarının düşüklüğü başlıca sayılabilecek nedenler arasındadır.
Unutkanlığı önlemek için neler yapılabilir?
Stres, günlük hayatın yoğunluğu, yorgunluk gibi sebeplerden dolayı, basit ve seyrek görülen, bir rahatsızlığa dönüşmemiş unutkanlıklar ortaya çıkabilir. Bu tip unutkanlıkları önlemek veya unutkanlık belirtileri yaşamamak için basit öneriler:
Sürekli kullandığımız rotanın dışına çıkmak, gideceğimiz yere ulaşmak için farklı rotalar kullanmak, Sıkça gördüğümüz kişileri ararken telefon rehberinin ötesine geçmek, ezberlediğimiz telefon numaralarını çevirmek, beyin egzersizleri yapmak, Okumayı sevdiğimiz kitapların konularının dışına çıkmak, farklı konuları olan kitaplar okumak, Sağlıklı beslenmek, beyin için gerekli vitamin ve mineral alımını bilinçli bir şekilde takip etmek, Düzenli ve yeterli uyku almak, Uzman hekim tavsiyesi dışında bilinçsiz diyet uygulamalarından kaçınmak, Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, Hareketli ve aktif bir hayatı benimsemek, spor aktivitelerine katılmak, düzenli spor yapmak, İzlediğimiz filmlerin ötesine geçmek, özellikle komedi ve animasyon gibi filmleri hayatımıza katarak stresi azaltmak,
Unutkanlıktan korunmak için bu maddeleri yaşam koşullarımıza göre uyarlayabiliriz.
Not: Unutkanlık sıklığınızın arttığını ve günlük basit aktivitelerinizi yapamadığınızı fark ederseniz bir uzmana görünmeniz önerilir. Unutulmamalıdır ki unutkanlık yaşlanma belirtisi değildir.
Unutkanlığa İyi Gelen, Hafızayı Güçlendiren Besinler
Unutkanlık bir rahatsızlık değilse ve çocuklarda hafızayı güçlendirmek istiyorsak beslenme ritüelinize bu besinleri dahil edebilirsiniz. (Unutulmamalıdır ki besinler tek başına tedavi için yeterli değildir.)
Ceviz, balık çeşitleri, tarçın, ıspanak, bitter çikolata, domates, nar, yumurta, yeşil çay, yaban mersini, tam tahıllı ve kepekli besinler, üzüm, genel olarak kuruyemişler beyin gelişimine ve hipokampüs fonksiyonlarına yardımcı oldukları için günlük tüketimimizde yer vermeliyiz.
Unutkanlık Tedavisi:
Unutkanlık bir semptomdur, ancak her semptom bir bozukluk olmayabilir. Tedavi gerekip gerekmediğine uzman bir hekim karar vermelidir. Hekimin rehberliği izlenmelidir.
Nöropsikiyatrik testler uzman doktorlar tarafından ipuçları elde etmek için yapılır. Unutkanlığın kaynağı psikolojik olarak araştırılır. Stres ve yoğunluk gibi sebeplerden kaynaklanan basit bir unutkanlık mıdır? Yoksa altta yatan sebeplerden dolayı hipokampüsün çalışmaması nedeniyle oluşan bir rahatsızlık belirtisi midir? Bu tanı uzman doktor tarafından konulur.
Not: Sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
Bir yanıt bırakın