Zatürre Hastalığı Nedir? Belirtileri nelerdir? Zatürre, akciğerlerdeki hava keseciklerinin iltihaplı sıvı ile dolması durumudur. Akciğerlere ulaşan virüsler, bakteriler ve nadiren mantar enfeksiyonları zatürreyi oldukça bulaşıcı hale getirir. Zatürre (Pnömani) Hastalık, 0-4 yaş arası çocuk ölümleri arasında ilk sırada yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyada her yıl 100 kişiden 1-2’si zatürreye yakalanıyor. Zatürrenin belirtileri üst solunum yolu enfeksiyonu ve grip ile karıştırıldığı için, hasta insanlar doktora geç gidiyor. Doktora geç gittikleri için hastalık ilerliyor ve tedavi gecikiyor. Dünya çapında ölümler karşılaştırıldığında, zatürre (Pnömani) Hastalıktan ölüm oranı ise yüzde 7.
KOAH, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olan kişiler, küçük çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar zatürreye karşı aşı olmak için doktora başvurmalıdır.
Zatürre Neden Olur?
Zatürre, virüsler, bakteriler ve nadiren mantar enfeksiyonları nedeniyle çeşitli mikroorganizmaların akciğerlere ulaşmasıyla oluşur. Bazen hasta bir kişiden sağlıklı bir kişiye doğrudan bulaşma riski vardır. Ancak zatürre (Pnömani) Hastalık genellikle bir kişinin ağzındaki, boğazındaki veya sindirim sistemindeki mikroplar akciğerlere ulaştığında ortaya çıkar. Bir kişinin vücudunun savunması düşük olduğunda, bu kişilerde zatürre gelişir. Normalde, bir kişinin vücudunun savunması güçlü olduğunda, bu mikroplar hastalığı zatürreye dönüştüremez.
Zatürrenin Geçmesi Ne Kadar Sürer?
Hastanın ateşi düştükten sonra 7 gün daha antibiyotik tedavisine devam edilir. Ancak bazen farklı mikrop türlerine bağlı olarak zatürre görülebilir. (Pnömani) Hastalığın tedavisi 10-15 gün, bazen 21 güne kadar devam eder.
Zatürrenin belirtileri nelerdir?
Öksürük Yüksek ateş Titreme ve titreme Sürekli sarı-yeşil balgam Hızlı nefes alma Nefes almada zorluk Göğüs ağrısı Baş ağrısı Yan ağrısı Yorgunluk ve halsizlik Karın ağrısı ve şişkinlik Kusma veya kusma hissi 65 yaş üstü kişilerde kafa karışıklığı
Zatürre Bulaşıcı mıdır?
Bazen hasta bir kişiden sağlıklı bir kişiye doğrudan bulaşma riski vardır. Ancak zatürre genellikle bir kişinin ağzındaki, boğazındaki veya sindirim sistemindeki bir mikrop akciğerlere ulaştığında meydana gelir.
Zatürre Tehlikeli midir?
Ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda en sık ölüme neden olan hastalık zatürredir. Zatürre her yaştan insanda görülebilmekle birlikte 4 yaş altı çocuklarda, bağışıklık sistemi düşük kişilerde, kronik hastalığı olanlarda (KOAH, diyabet, böbrek yetmezliği, kalp) ve 65 yaş üstü kişilerde oldukça tehlikeli olabilmektedir.
Zatürreden iyileşmenin belirtileri nelerdir?
Belirtiler arasında vücut ısısının düşmesi, nefes almanın iyileşmesi ve ağrının hafiflemesi yer alıyor.
Zatürre Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Vücut ateşi düştükten sonra ilaç 10-14 gün daha kullanılır. Bazı durumlarda tedavi uzayabilir ve en fazla 32 günde tamamlanabilir ancak vücuttaki halsizlik bir ay daha sürer.
Zatürre Soğuk Algınlığından mı Kaynaklanır?
Zatürre, vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Soğuk hava buna neden olmaz, ancak soğukta hastalanırsak, vücudumuzun direnci azalır ve basit bir soğuk algınlığı zatürreye dönüşebilir.
Zatürre Nasıl Oluşur?
Zatürre, akciğerlerdeki hava keseciklerinin iltihaplı sıvıyla dolması durumudur. Bunun sonucunda virüsler, bakteriler ve nadir durumlarda mantar enfeksiyonları akciğerlere ulaşarak zatürreyi oldukça bulaşıcı hale getirir.
Zatürre Tamamen Geçer mi?
Zatürre, aniden başlayan ve tedaviyle genellikle hızla düzelen bir hastalık türüdür.
Zatürre Ateş Yapar Mı?
Titreme, titreme ve 39-40 °C’ye varan yüksek ateşe neden olur.
Zatürre Hastalığının Evreleri Nelerdir?
Zatürre başlangıcında görülen belirtiler şunlardır;
Tipik zatürrenin ilk belirtileri titreme ve üşümeyle birlikte ateş, öksürük, sarı-yeşil veya pas renginde kalın balgam, nefes alırken yan ağrısı ve plevra tutulmuşsa nefes darlığıdır.
Zatürrenin en sık görülen belirtileri şunlardır:
Ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, hızlı solunum, kas-eklem ağrıları, halsizlik.
Zatürre Riski Kimlerdedir?
Sigara içenler, Alkol kullananlar, Bağışıklık sistemi sorunu olanlar, 80 yaş üstü olanlar, Yetersiz beslenenler veya bağışıklık sistemi sorunu olanlar, özellikle 10 yaş altı çocuklar, Romatizma tedavisi görenler (romatizma tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar bağışıklık sistemini baskıladığı için), Dalağı alınmış olanlar, Yoğun stres yaşayanlar, Sağlık personeli.
Zatürre ile Hangi Bölüm İlgilenir?
Zatürre için hastanenin göğüs hastalıkları bölümüne/doktoruna başvurulur.
Zatürreden korunmak için neler yapabiliriz?
Sigara içmeyin. Etrafınızda sigara içilmesine izin vermeyin. Alkolden uzak durun. Sıcaktan soğuğa geçişte kıyafetlerinize dikkat edin. Hava alacak bir şeyler giymeden aşırı soğuğa çıkmayın. Özellikle portakal, nar ve greyfurt suyu olmak üzere C vitamini açısından zengin meyveler tüketin. Hafta içi ve hafta sonu aynı saatlerde yatıp kalkın. Çünkü son yapılan araştırmalara göre uyku düzensiz olduğunda bağışıklık sistemi zayıflıyor. Gereksiz ilaç, özellikle antibiyotik kullanmayın. Her yıl eylül-kasım ayları arasında mutlaka grip aşısı yaptırın. Risk faktörleriniz varsa 8 yıl koruma sağlayan zatürre aşısı yaptırın.
Zatürre aşısı Kesinlikle Ynisan olmalı?
65 yaş üstü kişiler, Astım, akciğer veya bağışıklık sistemi problemi olan 10 yaş altı çocuklar, Sağlık personeli, KOAH gibi akciğer hastalığı olanlar, Kanser hastaları, Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmak zorunda olanlar.
Bir yanıt bırakın