Anne Sütünü Arttırmanın Yolları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Artar? (Kesin Yöntem)

Yeni Haber Merkezi

Anne sütünü arttırmanın yolları nelerdir? Anne; bir kadına yakışan en güzel isimdir. Büyük duygular uyandırsa da bazı korkuları da beraberinde getirebilir. Bunlar “Sütüm bebeğime yetecek mi?, Sütüm olacak mı?, Anne sütünü artırmanın yolları nelerdir?, Emziren bir anne nasıl beslenmelidir?…..vb.”

Önemli olan sakin kalmak ve bu konuda ne yapacağınıza odaklanmaktır. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve işinizi kolaylaştıracak araştırmalarımızı ve önerilerimizi yazımızda bulabilirsiniz. En çok merak edilenler “Anne sütünü artırmanın yolları” ile başlayalım.

Anne Sütü Nasıl Arttırılır? Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Bilindiği üzere bebek dünyaya gözlerini açmadan önce annenin vücudu bebeğin sağlıklı gelişimini sağlayacak olan anne sütünü üretmeye başlar. Bazı sebeplerden dolayı 1-3 günlük bir gecikme olabilir. Bu gibi durumlarda uzman bir hekimin tavsiyesi ile mama ile beslenmeye başlanır. Bu anne sütünün yetmeyeceği veya kalitesiz beslenme olacağı anlamına gelmez.

Anne sütü nasıl arttırılır, annenin önceliği kendine güvenmesi, ne kadar deneyimsiz olursa olsun sevgiyle bu zorlu süreci atlatacağına inanmasıdır. Anne stresten uzak olmalı, emzirme döneminde kendini çok yormamalı, eşinden, arkadaşlarından veya büyüklerinden alacağı destekle kaliteli uykuyla iyi dinlenmelidir. Stres, yorgunluk gibi olumsuz etkenler anne sütü artışını olumsuz etkileyecektir. Annenin beslenmesine dikkat etmesi; tüm besin gruplarından sık sık ve gerektiği kadar tüketmesi önemlidir. Sıvı tüketimi, özellikle su, günde yaklaşık 3 lt. civarındadır, anne sütünü arttırmada en önemli etkendir. Doğum sonrası diyetten kaçınılmalı ve emzirmenin sizin için en sağlıklı kilo verme süreci olacağı bilinmelidir. Bebek doğru pozisyonda emzirilmeli, emzirilen memenin tamamen boşalmasına dikkat edilmelidir. Bebek emmeyi bitirse bile süt mutlaka göğüs pompası ile boşaltılmalıdır. Böylece beyne bebeğin doymadığı sinyali gönderilerek anne sütünde artış kaçınılmaz olacaktır. (Not: Uzmanlara göre emzirme süresi her bir meme için en az 15-20 dakika olacak şekilde ayarlanmalı, bebeğin çenesi ilk dönemlerde elle desteklenerek doğrudan emmeye yönlendirilmelidir. Hamilelik dönemi de dahil olmak üzere zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Sigaranın anne sütünü artırmada olumsuz etkisi olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca anne sütünü artıran bitki çayları içilebilir. Uzman görüşü alınarak malt içecekleri kullanılabilir. Uzmanlar malt içeceklerinin anne sütünü artırmada olumlu etkilerinden bahsediyor. Sık emzirme anne sütünü artırır. Gece emzirmenin az olduğu dönemde göğüs pompası ile göğsü boşaltarak süt artışına destek olabilirsiniz. Not: Katı gıdalara vaktinden önce geçilmesi anne sütü artışını engeller, çünkü bebeğin yeni tatlarla tanışmaktan duyduğu memnuniyet emmeyi azaltacaktır.

Anne Sütü Nedir, Neden Önemlidir, Faydaları Nelerdir?

Anne sütü bebeğin ilk aşısı gibidir. Özellikle ilk gelen süt, sarı ve koyu kıvamlı olan kolostrum veya kolostrum olarak adlandırılır. Anne sütünün oluşumu beyin tarafından salgılanan “PROLAKTİN” hormonu tarafından sağlanır. Göğüste anne sütü oluşumu için gerekli olan maddeler kan damarları tarafından süt hücrelerine taşınır.

Anne sütünün önemi:

Anne sütünün faydaları; Bebeğin sağlıklı gelişimi için gerekli tüm besinleri içerir. Bebeğin sindirimini kolaylaştırır. Gelecekte oluşabilecek obezite, diyabet ve kanser gibi korktuğumuz hastalıklara karşı korur. Soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı direnci artırır. Anne sütü bebeğinizin bağışıklığını her türlü virüse karşı güçlü tutar. Bu yüzden bebekler ilk 6 ayda bol miktarda anne sütü ile su ihtiyaçlarını karşılarlar.

Anne Sütünü Artıran Besinler Nelerdir?

Anne sütünü artıran besinler ve anne sütünü artırma yolları en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Anneler bebeklerini yeterince besleyemedikleri ve sütlerinin yeterli olup olmadığı konusunda şüphe duydukları için (annelik hissi) daha fazla emzirme eğiliminde olabiliyorlar.

Doğru olan dengeli beslenmek ve tüm besin gruplarından tüketmektir. Ayrıca halk arasında bazı besinlerin anne sütünü artırmada büyük rol oynadığı sıkça konuşulmakta ve bazı uzmanlar tarafından önerilmektedir. Peki anne sütünü artıran besinler nelerdir? Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

Özellikle bol su tüketilmeli ve bebek sık sık emzirilmelidir. Tahin helvası, tahin, pekmez, soğan, kuru börülce, kuru üzüm kompostosu, bulgur, kuru incir, hurma, dereotu, bitki çayları, ceviz, badem, yulaf ezmesi ve fındık en çok önerilen besinlerdir.

Olumsuz ve farklı sonuçlara yol açmamak için bu besinlerin ölçülü tüketilmesi gerekir. Annenin metabolizmasının nasıl çalıştığı önemlidir. Uzman bir hekime danışarak tüketmenizi öneririz.

Anne Sütünü Artıran Bitki Çayları Nelerdir?

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra anne sütünü artıran bitki çayları tüketmek de destekleyici olacaktır. Sütü artırmanın yanı sıra çaylar, annenin ödemini atmasına, rahatlamasına ve bebeğin gazını gidermesine yardımcı olduğu için doktorlar tarafından da önerilmektedir. Peki anne sütünü artıran bitki çayları nelerdir?

Annelerin en çok bildiği ve tercih ettiği Rezene çayıAnne sütünü arttırmanın yanı sıra sindirimi kolaylaştırmak ve bebeğin gaz çıkarma sorunu yaşamasını önlemek amacıyla günde 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilir.

Melisa çayı Anne ve bebeği rahatlatır, anne sütünü arttırır.

Anne ve bebeklerde gaz sorununa büyük oranda çözüm olmaktadır. kimyon çayı Ayrıca anne sütünü arttırır.

Hamilelikte alınan kilolardan kurtulmanıza yardımcı olacak ve soğuk havalarda içinizi ısıtacak. anason çayı Anne sütünü arttırmak için tüketebileceğiniz bitki çayları.

Ihlamur çayını günde 3 kez tüketerek enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korunabilir, sütünüzün artmasını sağlayabilir ve bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Gün içindeki yorgunluğunuzu giderecektir. Ihlamur çayı Stresinizi azaltarak süt üretiminin devamlılığını sağlarsınız.

Kuşburnu çayı Anne sütünü arttıran lezzetli bir bitki çayıdır.

Bitki çayları tok karnına tüketilmelidir. Günde 2-3 fincandan fazla tüketilmemeli ve aynı gün farklı bitki çayları tüketilmemelidir. Takip kontrolleriniz hakkında uzman hekiminize bilgi vermeniz önerilir.

Anneler İçin Anne Sütünü Artırmaya Yönelik Öneriler

Emziren annelerin kabusu bebeklerini yeterince besleyememektir. Bebeklerinin doymayacağından ve sağlıklı gelişemeyeceğinden endişe ederler. Bu nedenle anne sütünü artıran beslenme planlarından bitki çaylarına kadar tek tek araştırma yaparlar.

Emziren anneler için anne sütünü artırmanın en iyi yolu bol su içmek ve bebeği sık sık emzirmektir. Bunu emzirme pozisyonu ve sağlıklı beslenme takip eder.

Yazımızın başında bulunan “Anne sütünü arttırmanın yolları” başlıklı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Emziren Anne Nasıl Beslenmelidir?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi anne sütü, bebeğin ilk aşılaması ve sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyduğu tüm enzim ve proteinleri barındıran bir besin türüdür.

Emziren bir anne kendi vücudunu dengede tutmak ve bebeğini beslemek için süt üretmek için sağlıklı beslenmelidir. Peki bu nasıl olacak?

Annenin süt üretimi bol şekersiz sıvı alımıyla gerçekleşeceğinden önceliği günde 2,5-3 litre su tüketmesi olmalıdır.

Her öğünde dört ana besin grubundan dengeli bir beslenme düzenine yer veren emziren bir anne sağlıklı bir diyete sahip olacaktır. Süt ve süt ürünleri grubundan tercih ettiğiniz bir ürünü, sebze ve meyve grubundan 5 porsiyon ürünü, tahıl grubundan 7 porsiyon ürünü ve her öğünde et, yumurta, protein içeren (balık, tavuk) ürünleri tüketirseniz doğru bir beslenme düzeni kurmuş olursunuz. Bu şekilde emziren annenin sütü ve kalitesi artacaktır.

Anne Sütünü Artırmak İçin Göğüs Pompası Kullanın!

Anneler için doğum sonrası dönem, uyum sağlamanın yanı sıra mutluluk sürecidir. İlk kez karşılaştığınız ve ruhunuzdan gelen parçanızla tüm düzeniniz değişir. Bu değişim size yeni şeyler öğretir.

Daha önce başka bir bebeği emzirmemiş olabilirsiniz ama şimdi kendi bebeğinizi emzirmek istiyorsunuz. Bazı durumlarda bebek emmeyi reddedebilir. Ya da emzirme pozisyonu doğru olmayabilir ve emzirme fonksiyonları tam olarak gelişmediği için bebek memeyi hemen bırakabilir. Bu gibi durumlarda göğüste biriken sütü göğüs pompasıyla boşaltmak hem sizi rahatlatacak hem de beyne gönderilen yetersiz süt komutu sayesinde süt üretiminizi artıracaktır.

Bir diğer faydası ise bebeğiniz uykuda veya tokken göğüslerinizi boşaltabilmenize olanak sağlayarak, fazladan süt depolamanıza olanak sağlamasıdır.

Bebeğinizin Günlük Ne Kadar Süte İhtiyacı Var?

Bir bebeğin 1 yaşına kadar günlük süt ihtiyacı ayına, kilosuna ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Aşağıda verilen rakamlar bebeğin durumuna göre değişebilen ortalamalardır.

0-3 ay arasındaki bebekler her beslenmede ortalama 30-60 ml tüketirler. (1 aylık ve iştahı olan bebekler ortalama 120 ml’ye kadar tüketebilirler.) 3-6 ay arasındaki bebekler her beslenmede ortalama 120-180 ml tüketirler. 6-9 ay arasındaki bebekler katı gıda döneminde oldukları için her beslenmede 180-250 ml tüketirler. 9-12 ay arasındaki bebekler günlük süt sıklığını azaltarak toplamda 1000-1500 ml tüketebilirler.

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

OLUMSUZ: Anne sütünün faydaları nelerdir? Ayrıca yazımızı da okuyabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*