Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır? Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Yeni Haber Merkezi

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır? Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde, ebeveynlerin heyecanla beklediği ve kavgalarına neden olan diş çıkarma dönemi bazen zorlu geçebiliyor. Bebeğiniz Bebeğin bu dönemi sağlıklı gelişim sürecinde rahat bir şekilde geçirebilmesi için ailelerin gerekli araştırmaları yapması ve bu konuda bilinçlenmesi gerekmektedir. Bazı bebekler bu süreçte daha fazla zorluk çektiği için anneye olan bağlanmaları da artmaktadır. Huzursuzlukları ve huysuzlukları nedeniyle annenin daha fazla ilgiye ihtiyaç duyduğu bu süreçte onların da desteğe ihtiyaç duyduğu göz ardı edilmemelidir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Bazı bebeklerin hiçbir belirti göstermeden diş çıkardığını, katı gıda döneminde kaşıktan gelen sesten veya elinizi ısırmasından fark etmek mümkündür. Diğer bebeklerde ise süreç diş çıkarma belirtileriyle devam eder. Her bebeğin aynı anda diş çıkarma belirtileri göstermesi beklenmez.

Uyku düzeninde değişiklik (Özellikle geceleri üst üste ağlayarak uyanma) Huzursuzluk ve ruh hali değişimleri İştahsızlık (Anne sütü veya biberonla beslenme) İştahsızlığa bağlı olarak kilo alımının yavaşlaması veya kilo kaybı Ateş (Hastalıkta olduğu gibi uzun sürmeyen ateş) Eline aldığı her şeyi ısırma ve çiğneme isteği Yakasını ıslatma ve ağzından sürekli su gelmesi İshal veya yumuşak dışkılamanın birbiri ardına gelmesi Ağız çevresinde döküntüler Kulak ağrısı (Ağrı nedeniyle kulağını veya yanağını sıkma ve kaşıma) Diş etlerinde şişlik ve kızarıklık Dikkatli bez temizliğine rağmen ishal bağlı kedi; Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Bebeklerde Diş Ne Zaman Çıkar?

Bebek doğduktan sonra ebeveynlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de “Bebekler ne zaman diş çıkarır?” sorusudur. Zor bir süreç olmasına rağmen ilk dişlerin çıkması aileler için en heyecan verici durumlardan biridir. Halk arasında “Diş Buğdayı” adı verilen aile kutlamaları da yapılır.

Doğası gereği her bebek farklı bir gelişim süreci gösterir. Diş çıkarma dönemi bu süreçlerden biridir. Bebeklerin 3. aydan itibaren ağızlarıyla dünyayı keşfetme hareketi ebeveynleri “Bebeğimin dişleri erken mi çıkacak?” sorusuna götürür. Ellerini ağza götürmek bebeğin kendi ellerini ve dünyayı keşfetme eylemidir.

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır? sorusunun cevabı, genellemeye dahil olmayan bebekler hariç, 6. ve 7. ayları kapsayan dönemdir. Uzmanlar, bir bebeğin ilk dişlerinin 5. ve 12. aylar arasında çıkmasını normal kabul eder. Bebeklerin büyük çoğunluğunda ilk önce alt çenede ön kesici dişler çıkar.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

1. 4-10 ay arası: Alt kesici dişlerin çıkması beklenir. 6-7 yaş civarında düşerler.

2. 8-12 ay arası: Üst ön kesici dişlerin çıkması beklenir. 6-7 yaş civarında düşerler.

3. 9-13 ay arası: Üst lateral kesici dişlerin çıkması beklenir. 7-8 yaş civarında düşerler.

4. 10-18 ay arası: Alt lateral kesici dişlerin çıkması beklenir. 7-8 yaş civarında düşerler.

5. 13-19 ay arası: Üst birinci azı dişlerinin çıkması beklenir. 9-11 yaşlarında düşerler.

6. 14-18 ay arası: Alt azı dişlerinin çıkması beklenir. 9-11 yaş civarında düşerler.

7. 16-22 ay arası: Üst köpek dişlerinin çıkması beklenir. 10-12 yaş civarında düşerler.

8. 17-23 ay arası: Alt köpek dişlerinin çıkması beklenir. 10-12 yaş civarında düşerler.

9. 23-31 ay arası: Alt ikinci azı dişlerinin çıkması beklenir. 10-12 yaş civarında düşerler.

10. 25-33 ay arası: Üst ikinci azı dişlerinin çıkması beklenir. 10-12 yaş civarında düşerler.

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Ne İyi Gelir?

Bebeğinizin zorlu diş çıkarma dönemlerini en rahat şekilde atlatmasına yardımcı olmak için uygulayabileceğiniz basit yöntemler şu şekilde sıralanabilir.

1. Boya veya zararlı kimyasallar içermeyen diş kaşıyıcılar kullanılabilir. Patlama riski nedeniyle sıvı dolu diş kaşıyıcılarından kaçının, çünkü görünümleri onları cezbetmez. Buzdolabında saklanan diş kaşıyıcıları daha etkili olacaktır.

2. Alerjik reaksiyonlara neden olmayacak bir diş jeli kullanılmalıdır. Bunun için bir uzmana danışılması önerilir.

3. Bebeğin diş etlerini kaşımasına yardımcı olacak sert sebze ve meyveler, ebeveyn gözetiminde soğuk olarak verildiğinde bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

4. Temiz bir bezi veya tülbent parçasını parmağınıza sarıp sodalı suya batırarak diş etlerinize masaj yapmak hem rahatlama sağlayacak hem de ağız bakımınıza destek olacaktır.

Bebekler Diş Kaşıyıcıyı Ne Zaman Kullanmalıdır?

Diş çıkarma belirtileri gösteren, ellerini kullanmaya ve kendisine verilen şeyleri kavramaya başlayan bebekler için diş çıkarma halkası kullanmanın bir sakıncası yoktur. Önemli olan bebeğe zarar vermeyecek kaliteli bir diş çıkarma halkası seçmektir. Bebekler ilk süt dişleri çıktığı andan itibaren yani 4+ aydan itibaren diş çıkarma halkalarını kullanabilirler.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Biter?

Bebeklerin emekleme, konuşma vb. gibi hareketlerinin farklı zamanlarda gerçekleştiği gibi, diş çıkarma dönemleri de farklı zamanları kapsayabilir.

Ortalama ilk diş çıkarma dönemi 4-10 ay arasında başlar ve 2,5-3 yaş civarında üst ikinci azı dişlerinin çıkmasıyla son bulur. Bu süreci 6-7 yaşlarında süt dişlerinin düşmesi izler.

Bebekler Dişlerini Ne Zaman Fırçalar? Bebeklerde Diş ve Ağız Bakımı.

Bebeklerde ağız bakımı ilk beslenmeden itibaren başlanabilir. İlk 6 ayda suya ihtiyaç olmadığı için, emme sonrası ağızda kalan süt bir süre sonra dilde ve diş etlerinde kalacağı için yaralara neden olabilir. Bu sorunları önlemek için temiz bir bez veya tülbent parmağın etrafına sarılıp sodalı suya batırılıp bebeğin ağız içi temizlenebilir. Uzmanlar gazlı bez kullanmanın da uygun olduğunu söylüyor.

Bebeğin diş çıkarma belirtileriyle birlikte ağız bakımı ve rahatlama için parmak fırçasıyla fırçalanması uygun olacaktır. Parmak fırçası seçimi; Uzman hekim tavsiyesi ile yapılması uygun olacaktır. Bebeğin tükürük farkındalığı oluştuğunda yumuşak bir fırça ile normal diş fırçalama dönemine geçilebilir. (Yaklaşık 1,5-2 yaş) Diş fırçasının bakteri üreteceği düşünülerek 4 aydan uzun süre kullanılmaması gerekir.

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*