Orhan Gencebay kimdir? Nerelidir? Kaç yaşındadır? Orhan Gencebay 200 milyon kopya satışla Türkiye’nin en çok satan sanatçısı!!!
Besteleriyle, sözleriyle, enstrümanıyla, müziğe getirdiği yeniliklerle; Türkiye’de müziğin babasıdır!
Orhan Gencebay Kimdir? 4 Ağustos 1944’te Samsun’da doğdu. Aslen Tatar kökenlidir. Müziğe 6 yaşında, ailesi gibi Kırım göçmeni olan ve Ukrayna Konservatuarı mezunu klasik batı müzisyeni Emin Tarakçı’dan keman ve mandolin dersleri alarak başladı. 7 yaşında bağlama ve Türk halk müziği dersleri almaya başladı. İlk bestesi olan Kara Kaşlı Esmerdi Kim Bilir Kimi Sevdi’yi 10 yaşında besteledi. 13 yaşında Türk Sanat Müziği ve tambur dersleri almaya başladı. Ortaokul ve lise yıllarında Samsun, Edirne ve İstanbul musiki topluluklarında yaylı tambur, THM topluluklarında ise bağlama çaldı. Samsun ve İstanbul’da halkevleri kurdu. Açtığı müzik dershanelerinde öğretmenlik yaptı. Çocukluk yıllarında onu en çok etkileyen kişi dönemin bağlama ustası Bayram Araç’tı. Bu yüzden Orhan Gencebay o yıllarda küçük Bayram olarak anılırdı.
İlk profesyonel bestesi “Ruhumda Tretreyen Sonsuz Bir Alevsin”i 14 yaşında yapan Orhan Gencebay, 16 yaşında caz ve rock müziğe ilgi duymaya başladı ve batı üflemeli çalgılarından oluşan orkestralarda tenor saksafon çaldı. İstanbul’a gelerek Türkiye’nin ilk konservatuvarı olan ve eski adıyla Dârülelhan olan İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi ve bir süre yönetim kurulunda görev aldı.
1964 yılında TRT Ankara Radyosu’nun açtığı sınava girdi ve büyük bir başarıyla kazandı. Ancak usulsüzlükler nedeniyle sınav iptal edilince müzik çalışmalarına ara vererek askerlik için İstanbul’a gitti. Heybeliada’da bahriyeli olarak askerliğini yaparken tören bölük bandosunda saksafon çalmayı sürdürdü. 1966 yılında TRT İstanbul Radyosu’nun açtığı sınava girdi ve gururla kazandı. Aynı yıl Türkiye genelinde yapılan bir bağlama yarışmasında Arif Sağ ve Cinuçen Tanrıkorur ile birlikte dereceye girdi. 10 ay kadar TRT İstanbul Radyosu’nda bağlama sanatçısı olarak çalıştı. 1967 yılında kurumun müzik anlayışının ilerlemeye ve özgürlüğe elverişli olmadığı gerekçesiyle kendi isteğiyle ayrıldı. Bu yıllarda babasının işlerinin bozulması nedeniyle Samsun’a geri döndü.
TRT’den ayrıldıktan sonra 1966-1968 yılları arasında Arif Sağ’la birlikte Muzaffer Akgün, Yıldız Tezcan, Gülden Karaböcek, Ahmet Sezgin, Şükran Ay, Sabahat Akkiraz, Nuri Sesigüzel gibi pek çok sanatçının yanında bağlama çaldı. Bu dönemde Kızılırmak Karakoyun, Ana, Kuyu gibi Türk filmlerinin müzik direktörlüğünü yaptı. Abdullah Nail Bayşu, İsmet Sıral, Burhan Tonguç, Erkin Koray, Ömer Faruk Tekbilek, Vedat Yıldırımbora, Özer Şenay, Neşet Ertaş gibi sanatçılarla İstanbul’daki halkevlerinde sık sık bir araya gelerek müzik yaptı ve müzikalin ilk meyvelerini verdi. daha sonra yaratacağı sentez. Ağlıyorum Yana Yana, Gönül bağları, Yıldız Akşamdan Doğarsın, Neredesin Leylâ’m gibi türkü plaklarını çıkardı. Sevemedim Karagözlüm, Sabır Taşı, Goca Dünya gibi besteleri çeşitli sanatçılar tarafından okunmaya başlandı ve sanat dünyasında besteci ve bağlama virtüözü olarak adı duyulmaya başlandı.
Türkü plaklarından sonra 1968 yılında ilk serbest albümü Sensiz Bahar Geçmiyor-Başa Gelen Çekilirmiş’i çıkardı. Daha sonra Topkapı Plak ve İstanbul Plak’tan seri olarak plak çıkarmaya devam etti. 1969 yılında çıkardığı 45’lik Bir Teselli Ver-Yorgun Gözler’le tüm Türkiye’de üne kavuştu. Besteci ve çalgıcı kimliğinin yanı sıra yorumcu kimliğiyle de öne çıkmaya başladı. Ben Eski Halimle Daha Mesuttum, Hor Görme Garibi, Severek Ayrıalım, Ümit Şarkısı, Sevenler Mesut Olmaz gibi plaklar yaptı. 1971 yılında İstanbul Plak’a ortak oldu. 1972 yılında Yaşar Kekeva ile birlikte Kervan Plak şirketini kurdu ve şirketin yöneticisi oldu. Kervan Plak, Türkiye’nin yerli sermayeli ilk plak şirketiydi. Erkin Koray, Ajda Pekkan, Muazzez Abacı, Mustafa Sağyaşar, Ahmet Özhan, Kamuran Akkor, Semiha Yankı, Samime Sanay, Neşe Karaböcek, Bedia Akartürk, Nil Burak, Ziya Taşkent, Semiramis Pekkan, Ferdi Özbeğen gibi yıldızların yer aldığı Kervan Plak, Gönül Yazar ve Sezen Aksu, dönemin plak piyasasının en güçlü şirketlerinden biri oldu.
Orhan Gencebay bugüne kadar 35 filmde (31 sinema, 4 televizyon) rol aldı.[13] 90’a yakın filmde başrol oynadı ve müzik direktörlüğünü yaptı. 1000’den fazla bestesi bulunan Orhan Gencebay, bunların 300’e yakınını kendisi seslendirdi.
TRT teftiş kurulu Orhan Gencebay’ın eserlerini arabesk olarak nitelese de Orhan Gencebay bu değerlendirmeyi “yanlış ve eksik” diyerek kabul etmedi.
Yaklaşık 67 milyon plak ve kaset yasal tirajı olan Orhan Gencebay’ın, korsan üretimlerin yasal üretimlerin iki katı olduğu düşünüldüğünde, kaçak üretimler dahil yaklaşık 200 milyon tirajı olduğu tahmin ediliyor. Bu, dünyadaki sayılı tiraj rakamlarından biri.
Orhan Gencebay’ın 35 albümü var…
Bir yanıt bırakın