Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? – Bilgi Anne

Yeni Haber Merkezi

Anne sütünün faydaları nelerdir? Anne sütü, bebeğin gelişimi ve büyümesi için ideal besin kaynağıdır. Uzmanlar da bu görüşü desteklemektedir. Ancak bazı özel durumlarda (yetersiz anne sütü, yaşam koşulları, annenin sağlık durumu vb.) takviye veya sürekli beslenme için formül mama kullanılmaktadır.

Bebek Beslenme Yöntemi Nasıl Olmalıdır?

Bebeğin sağlıklı beslenmesinde, özellikle 0-6 ay arasında katı gıdaya geçişe kadar önceliğimiz anne sütü olmalıdır. Anne sütünün yetersiz olduğundan şikayetçiysek süt arttırıcı besinler yemeye, dinlenmeye ve daha fazla sıvı (özellikle su) tüketmeye özen göstermeliyiz. Gerektiğinde bir uzmana danışılmalıdır. Anne sütü hala bebeğin beslenmesi için yeterli değilse formül mama takviyeleriyle desteklenebilir.

Besinler anne sütüne en yakın, içerik bakımından zengin ve bebeğin damak tadına uygun olmalıdır.

Anne Sütünün Özellikleri

Anne sütünün özellikleri bebeklerin ilk 6 ayda ihtiyaç duyduğu vitaminler, yağlar vb. olup, bebeklerin içebileceği çok faydalı bir besin kaynağıdır. Anne sütündeki koruyucu maddeler bebeği enfeksiyonlardan korur. Bebeği beslemeye yetecek kadar su ve vitamin içerdiğinden bebeğe su vermeye gerek yoktur.

Anne sütünün bebekler için faydaları nelerdir?

Halk arasında söylendiği gibi annenin tükettiği tüm besinler emzirme yoluyla doğrudan bebeğe geçer. Bu, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişme için gerekli proteinleri, vitaminleri ve enzimleri alması anlamına gelir.

Annenin kullandığı zararlı maddelerin bebeğe verebileceği zararlardan bahsetmeden geçemeyiz.

Bu nedenle anne sütünün bebeğin tüm bireysel ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyebiliriz.

Yapılan araştırmalar anne sütünün bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteriyor. Anne sütüyle beslenen bebekler diğer bebeklere göre daha az hastalanıyor.

Anne sütü bebekleri hastalıklardan korur.

Yapılan araştırmalar, anne sütüyle beslenen bebeklerin yetişkinlikte obeziteye yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Emzirilen bebekler (reflü gibi sağlık sorunları olmadığı sürece) mama ile beslenen bebeklere göre daha az kusarlar; çünkü anne sütü midede mama kadar uzun süre kalmaz.

Anne sütü sindirimi kolaylaştırır.

Emzirmenin anne için faydaları nelerdir?

Anne bebeğini emzirmekten mutluluk duyar ve bebeğin doyduktan sonraki huzurlu hali ve bebeğin kucağında uykuya dalması anneyi rahatlatır ve psikolojik olarak iyi hisseder. Annelik duygusu bu noktada devreye girer. Anne ve bebek arasında sarsılması zor güzel bir bağ oluşur.

Emzirme annenin daha çabuk ve sağlıklı bir şekilde iyileşmesini sağlar.

Yumurtlamayı geciktirir. (Bu emziren bir annenin hamile kalamayacağı anlamına gelmez)

Meme kanserine yakalanma riskini azaltır. Rahim ve yumurtalık kanserine karşı korur.

Faydalarının yanı sıra kolaylıklarından da bahsetmek mümkün, yanınızda biberon, termos ve mama kabı taşımanıza gerek kalmıyor. Nerede olursanız olun bebeğinizin maması yeterli sıcaklıkta hazır oluyor. Yatarak emzirebildiğimiz için gece emzirmeleri daha kolay oluyor. Yaşam koşulları düşünüldüğünde ekonomik oluyor. Ekipman ve mama masraflarından tasarruf sağlıyor.

Bebeğinizi formül mamayla beslemenin faydaları ve zararları nelerdir?

Kişisel tercihler veya özel durumlar nedeniyle anneler bebeklerini mama ile beslemek zorunda kalabilirler. Bu, bebek ile anne arasında hiçbir bağ olmayacağı anlamına gelmez. Anneler bu durumda suçluluk hissetmemelidir, suçluluk hissetmek ne anneye ne de bebeğe fayda sağlamaz. Mama ile besleyen annelerin dikkat etmesi gereken fayda ve zararlardan bazılarını konuşalım.

Formül mamanın faydaları nelerdir?

Alana gerek yoktur, annelerin tenha bir yer aramasına gerek kalmaz, bebeğin beslenme sıklığını ve miktarını takip etmek daha kolaydır. Baba, büyükanne, teyze ve amca gibi diğer aile bireylerinin de beslenme imkânı olması anneye de bir imkân sağlar.

Formül Mamanın Zararları Nelerdir?

Ebeveynler için en yaygın şikayet ve zorluk maliyettir. Formül besleme için gereken ekipman ve malzemelerin fazlalığı baş ağrısına yol açabilir. Bazen hazırlamak için gereken zaman bebeği huzursuz ettiği için paniğe neden olabilir. Formül stoğunun izlenmesi gerekir ve evden çıkarken yanımızda götürdüğümüz çantanın ağırlığı bir yük olabilir.

Bebek maması kullananların ilk dikkat etmesi gereken şey mamanın son kullanma tarihidir. Ürünün deforme olup olmadığı kontrol edilmeli, anne sütüne en yakın, içeriği zengin ve bebeğin seveceği bir mama tercih edilmelidir.

NOT: Sağlığınız ve özel durumunuz elverdiği sürece bebeğinizi emzirmeye devam etmenizi dileriz…

BENZER KONULAR

En İyi Bebek Bezi Markası Hangisidir?

Bebeklerde Pişik Neden Olur? Pişikten Nasıl Kurtuluruz?

Bebek Maması Markaları ve Bebek Maması Önerileri

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*