Bebeğim Geceleri Sürekli Uyanıyor! Ne Yapmalıyım?

Yeni Haber Merkezi

Bebeğim Geceleri Uyanmaya Devam Ediyor! Ne Yapmalıyım? Yenidoğan bebekler bu dönemde sık sık uyanırlar. Geceleri sık sık uyanmayı nasıl önleyebiliriz? Genellikle beslenme ihtiyacından dolayı uyanırlar. Anneler bu süreçte zorlansalar da yenidoğan sürecini atlattıktan sonra sık uyanmalar azalacak ve uyku düzenleri oturmaya başlayacaktır.

Yenidoğan dönemi bittikten sonra bazı bebekler geceleri sürekli uyanmaya devam eder. Bu dönem annelerin dinlenmesini ve bebeklerine kaliteli uykuyla daha yardımcı ebeveynler olmasını engelleyebilir. Bu sorunların önüne geçmek için anne adayları ve anneler için sıralanabilecek soruların cevaplarını araştırdık ve listemize ekledik. Tüm anneler için faydalı olmasını umuyoruz.

Bebeğim Geceleri Neden Sık Sık Uyanıyor?

Özellikle ilk kez anne olacakların ya da yeni doğan bebeklerinin diğer çocuklarında böyle bir durum olmadığı halde sık sık uyanmasıyla sorun yaşayanların aklına “Bebeğim geceleri neden bu kadar sık ​​uyanıyor?” sorusu geliyor.
Her yeni doğan bebek kendine özgü bir şekilde eşsizdir. İhtiyaçları ve istekleri birbirinden farklı olabilir. Örneğin, bazı bebekler emziği kabul ederken, diğerleri kabul etmez. Bu farklılıkları göz önünde bulundurarak, “Bebeğim neden geceleri bu kadar sık ​​uyanıyor?” sorusuna cevap verebilecek seçenekleri listeleyelim.

Alt tarafı kirli, beslenmeye ihtiyaç var,Kedi olmakAteş olması, Diş çıkarıyor olması, Uyku sırasında aşırı ışık olması, Her zaman yattığı yatakta olmaması, Yastık vb. ev eşyalarında farklılıklar olması, Gün içinde çok fazla uyuması, Gaz problemi yaşaması, Zıplayarak, hıçkırarak veya korku duygularıyla uyanması.

Yanlış uyku ilişkilendirmesi (Uyku ilişkilendirmesi aşağıda bir örnekle açıklanmıştır. Bunlardan bir veya birkaçı bebeğinizin sık sık uyanmasına neden olabilir.

Bebeğim Geceleri Uyanmaya Devam Ediyor! Ne Yapmalıyım?

Yenidoğan bebek dönemini atlatmak anne için bir rahatlama ve eğlence dönemine geçiş olmalıdır. Elbette bu süreci en iyi şekilde deneyimlemek ve stressiz bir şekilde atlatmak için bebeğin uyku düzeninin oturmuş olması gerekir.

Burada da annelerin büyük sorumlulukları ve görevleri var. Bazı bebekler hiçbir çaba sarf etmeden doğal bir uyku düzenine sahipken, bazıları ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duyar.

Bebeğim geceleri neden sık sık uyanıyor?” ve “Geceleri sık sık uyanmayı nasıl önleyebiliriz? Sorumuza verdiğimiz cevaplardan yola çıkarak şimdi “Bebeğim geceleri sürekli uyanıyor! Ne yapmalıyım?” sorumuzun çözümlerini sıralayalım.

Bebekler geceleri neden uyanır?

Uyku programı oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise bebeğinizin geceleri neden sık sık uyandığını anlamaktır. Bebeğinizin geceleri neden sık sık uyandığının sebepleri şunlar olabilir;

Beslenme İhtiyaçları

Yetersiz uyku

Uyuduğu odanın şartları (ortam sıcaklığı, hava, ışık, gürültü vb.)

Gündüzleri aşırı uykulu olma

Hastalık/rahatsızlık/diş çıkarma dönemi

Annenin aşırı kafein tüketimi (emziriyorsa)

“Bebekler neden geceleri bu kadar sık ​​uyanır?” sorusunu cevaplamak için, ebeveynlerin öncelikle iyi gözlemler yapması gerekir. Bebeğinizin neden bu kadar sık ​​uyandığını gözlemler ve bilirseniz, ona kaliteli ve sürekli bir uyku rutini sağlamanız daha kolay olacaktır.

Bebeğim Geceleri Ağlayarak Uyanıyor! Ne Yapmalıyım?

Geceleri sürekli uyanan bebeklere ne yapılmalı?

Öncelikle yenidoğan dönemi bitmiş olmalı ve sık sık emzirmeye gerek kalmamalıdır. Bebeğin uykusunu düzene sokmak için çocuğun yaş grubuna uygun bir ritüel oluşturulmalıdır. Yatmadan önce bebeğin alt temizliğinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Bebeğin karnının tok olduğundan ve gazının çıktığından emin olunmalıdır. Bebeğin diş çıkarma dönemi takip edilmeli ve yatmadan önce çocuk doktorunuzun önerdiği sakinleştirici bir jel kullanılmalıdır. Bebek gün içerisinde gereğinden fazla veya zamansız uyutulmamalıdır. Yatmadan hemen önce hareketli, coşkulu ve eğlenceli oyunlardan kaçınılmalıdır. Bebeği rahatlatmak için ılık bir duş yaptırılabilir. Bebeğin uyuyacağı odanın düzenli ve ihtiyaçlarına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Yanlış uyku çağrışımlarından kaçınılmalı ve belirlenen ritüellere uyulmalıdır. Bebek aşırı yorgunken veya geç saatlerde uyutulmamalıdır. Bu durum bebeğin uykuya dalmasını ve kaliteli uyku çekmesini engeller. Bebeğinizin uyuyacağı odanın sıcaklığı onun konforuna uygun olmalıdır.

Bebeklerin Uyku Saatleri Ne Kadar Olmalı?

Her bebeğin uyku saatleri ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Bebeklerin ortalama uyku saatleri şu şekilde sıralanabilir.

Yeni doğan bebekler ortalama 20 saat civarında uyurlar. Emme ihtiyacından dolayı uykuları aralıklıdır ve zaman aralığı sabit değildir. Gece ve gündüz kavramı olmadığı için düzenli uykuları yoktur. Gün içinde genellikle uzun uyku saatleri kullanırlar. Bebeğin uyku ihtiyacı 1 aylıktan itibaren azalsa da (15-18 saat arası) beslenme ihtiyacını karşılamak için sık sık uyanmaya devam eder. Bebek 3. aydan itibaren dış dünyaya alışmış olur ve uyku ihtiyacının çoğunu gece giderir. Beslenme ihtiyacından dolayı uyansa da geceleri yaklaşık 10 saat uzun uyku, gündüzleri ise 3-4 saat uykuyla gününü tamamlar. 6. aydan itibaren tamamlayıcı beslenmeye başlamaları ve dış dünyaya olan merakları nedeniyle uyku düzenleri daha da değişecektir. Geceleri yaklaşık 4 saat kesintisiz uyuma süreci başlayacaktır. Gündüzleri hala 3 saat uyumaya devam edebilirler. 9. aydan itibaren bazı bebekler kesintisiz gece uykusu ve 2 veya 1 gündüz uykusuyla günlerini tamamlarlar. Büyüme evresindeki bebekler ortalama 10-12 saat civarında uyurlar. 12. Aydan itibaren geceleri uyumaya başlarlar ve beslenme ihtiyacı nedeniyle nadiren uyanırlar. Ortalama 8-11 saat uyurlar. 1 gündüz uykusu vardır.

Verilen rakamlar diş çıkarma dönemi ve bazı dış etkenler nedeniyle değişiklik gösterebilir. Her bebeğin özel ihtiyaçlarının ve programlarının farklı olduğu göz ardı edilmemelidir.

Ebeveynlerimize başarılı uyku saatleri ve sağlıklı günler dileriz.

Hatalı Uyku Atfı Nedir?

Bazı bebekler nerede olurlarsa olsunlar veya hangi durumda olurlarsa olsunlar, sanki bir uyku programıyla doğmuş gibi kendi kendilerine uykuya dalarlar. Tek yapmanız gereken bebeği kucağınıza alıp uyutmaktır. Ancak bazı bebekler ebeveynlerinin desteği olmadan uykuya dalamazlar.

Bu nedenle özellikle anneler bebeklerini daha hızlı uyutmak için kendi çözüm olarak bebeklerini sallayarak uyutmayı tercih edebilirler. Bebek uykuyu sallanma ile ilişkilendirir. Sallama eylemi olmadan uykuya dalamaz veya gece uyandığında herhangi bir sorun veya ihtiyacı olmasa bile kendi kendine uykuya dalamaz. Tekrar ebeveyn desteğine ihtiyaç duyar.
Örnek olarak bebeğinizi emzirerek uyutmak, kucağınızda taşımak, bebek arabasında gezdirmek, bebeği arabada gezdirmek ve yatakta sürekli okşamak verilebilir.

Bebek için uykuyu bu davranışlarla ve uykuya dalmakla ilişkilendirmek “Hatalı uyku ilişkilendirmesi”dir.

Bebeklerde Uyku Rutini Nasıl Oluşturulur?

Bebeklerde uyku rutini oluşturmak için öncelikle bir ritüel oluşturulmalıdır. Oluşturulan ritüele uyulmalı ve her gece uykudan önce sırasını değiştirmeden uygulanmalıdır. Oluşturulan ritüel bebeğin ihtiyaçlarına ve dönemine (yaşına) uygun olmalıdır.

Bazı bebekler ebeveynleriyle daha fazla zaman geçirmeye karşı çıkar, bahanelerle uyumayı reddeder veya kaçarlar. Bu durumda kararlılık gösterilmeli ve bebeği korkutmadan sabırla uyku ritüeline geri dönülmelidir.

Uyku ritüeli için öneriler:

Yatmadan önce sakin ve yumuşak bir sesle sohbet etmek, sevgimizi ifade etmek, yaşa uygun hikayeler okumak, pijama giymek, birlikte odanın ışığını en aza indirmek, yatağı toplamak, uyku arkadaşı bulmak, rahatlatıcı müzik dinlemek, ılık bir duş almak, diş fırçalamak, gökyüzüne ve yıldızlara iyi geceler demek, kardeşlere veya diğer ev halkına iyi geceler öpücüğü vermek,

Kucaklaşmak, ninni söylemek, uyku vakti evde misafir ağırlamamak, televizyon gibi uyarıcıların açıksa kapatılması gibi ritüeller bebeğe ve çocuğa uyku vaktinin geldiği mesajını verecektir.

Not: Bazı bebeklerde tüm uygulamalara veya rutinlere rağmen uyku sorunları yaşanabilir. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin uzman desteği alması önerilir.

BENZER KONULAR:

En iyi bebek bezi markası

Bebeklerde pişik nasıl tedavi edilir?

En iyi bebek maması markası

En iyi çocuk doktoru

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*