Bebeklerde Pişik Neden Olur? Pişik Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Yeni Haber Merkezi

Bebeklerde Pişik Neden Olur? Pişik Evde Nasıl Tedavi Edilir?
Pişik, özellikle bebeklerinin bez kullandığı dönemde tüm annelerin karşılaştığı bir sorundur. Bebek bezi ne kadar sıklıkla değiştirilirse değiştirilsin, bebeğin poposu ne kadar dikkatli temizlenirse temizlensin, bazı sebeplerden dolayı evde kısa sürede tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebeğin bezinin uzun süre değiştirilmemesi, idrar ve kakanın uzun süre altta kalması sonucu oluşur. Sık kaka yapan bebeklerde pişik daha sık görülür çünkü kaka idrardan daha tahriş edicidir.

Anne sütünden ek gıdaya geçiş döneminde ortaya çıkar ve kaka içeriği değiştiği için bebeğin yedikleriyle orantılı olarak tahrişi de artar.

Diş çıkarma dönemi pişik için en uygun dönemdir. Rahatsızlıkları 2 kat artabilir.

Bakteriyel veya mantar enfeksiyonları pişik oluşumuna neden olabilir. Bezin bağlı olduğu bölge sıcak ve nemlidir, bu da mantarların üremesi için bir ortamdır.

Bebek bezi pişiği sürtünmeden dolayı oluşabilir. Bebek bezi pişiği, bezin sıkılığının bebek hareket ederken sürtünmeye ve aşınmaya neden olması nedeniyle oluşur. Bebeğin cildine uygun olmayan dar giysiler ve kumaşlar da bebek bezi pişiğinin nedenleri arasındadır.

Bebeklerde antibiyotik kullanımı da pişik oluşumuna neden olur. Emziren anneler de antibiyotik kullanırken pişik sorunu yaşayabilir. Antibiyotikler bağırsaklardaki bakterileri öldürdüğünde, yeterli iyi bakteri yoksa pişik oluşur.

Bebeklerde Pişik Belirtileri

Pişik, kalça, uyluk ve genital bölgedeki ciltte hassasiyet, kızarıklık, şişlik ve kabarıklık olarak görülür. Pişik ileri seviyedeyse yara şeklini alan küçük kanama noktaları oluşabilir. Bebek huysuzlaşır ve yürüyorsa bacaklarını açarak rahatsızlık gösterir.

Bebeklerde Pişik Oluşumuna Hangi Besinler Neden Olur?

Öncelikle her bebeğin doğası gereği farklı olduğunu bilmek gerekir. Farklı besinlere tepki gösterebilirler, bu durum takip gerektirir. Özellikle katı gıdaya geçiş döneminde 3 günlük denemelerle bebeğin alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceğini, pişik olup olmayacağını takip edebiliriz. Bebeklerin en çok tepki gösterdiği besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Asitli, baharatlı ve acı besinler, İnek sütü, bal, yumurta (hayvansal besinler), Fındık, fıstık, ceviz, kakao (kuruyemişler), Limon, turşu, salça (asitli besinler), Kivi, portakal, domates, şeftali, çilek (meyveler).

!!! Sebzeler diğer yiyeceklere göre daha az alerjen içerir. Bu yüzden doktorlar katı gıdaya geçişi sebzelerle başlatırlar.

Meyve ve diğer tatlı besinlerle takviye yapmaya başlamak sağlıklı beslenme sürecini zorlaştırır.

Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Pişik nasıl geçer?

Pişik, çabuk tedavi edilse de hem anne hem de bebek için zorlu bir süreçtir. Bebeğin sürekli yaşadığı rahatsızlık anneyi de olumsuz etkiler. Bu dönemi kolaylaştırmak için evde uygulanabilecek basit yöntemleri sıralayalım.

Tedavinin ilk önemli aşaması bebeğin cildini kuru ve temiz tutmaktır. Islak mendil kullanmak yerine suyla yıkayıp hafif dokunuşlarla kurulamalıyız. Bezsiz geçirilen süre takip edilmeli ve daha uzun tutulmalıdır. Pişik döneminde 1 beden büyük bez kullanılmalı, sürtünmeyi önleyecek kadar gevşek bağlanmalı, lastikli külot giyilmemelidir. Bez takmadan önce tahriş olan bölgeye ince bir tabaka pişik kremi sürülmelidir. Krem tercihiniz maddi durumunuza veya bebeğe iyi gelip gelmediğine göre değişebilir. Kremler tercihiniz değilse doğal ve bitkisel ürünler kullanabilirsiniz. Bezi değiştirdikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın ki bakteri ve mantarların yayılmasını önleyin. Bebeğinizin giyim tercihi vücudu sıkmayacak, bol, pamuklu ürünler olmalıdır. Sürtünmeye neden olmayacağı için önlem alınır. Pişik döneminde asitli, baharatlı ve sıcak yiyeceklerden kaçınılmalı ki daha fazla tetiklemesin. Sıvı tüketimi artırılmalıdır.

Pişik İçin Doğal ve Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Bazı anneler pişik kremi yerine doğal ve bitkisel ürünleri tercih edebilir. Elbette bu, bebeğin pişik tedavisine verdiği tepkiye göre değişebilir. Ayrıca ekonomik ve zararsız olduğu için anneler tarafından da önerilmektedir. Şimdi pişik için en etkili doğal ve bitkisel çözümleri sıralayalım.

Bebeklerde Pişik İçin Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı E, K, C vitaminleri, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum içerir. Son yıllarda bakım ve güzellik ürünlerinde en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır.
Hasarlı dokuyu iyileştirmek, geçici kızarıklığı onarmak ve yatıştırıcı ve sakinleştirici özellikleriyle pişik için kullanmak için doğal ve bitkisel bir çözümdür. Ayrıca nemlendirici özellikleriyle bebeğinizin vücuduna masaj yapmak için de kullanabilirsiniz. Cildi temizleyen ve arındıran içeriğiyle pişik için önlem alır.

Sarı Kantaron Yağı Bebeklerde Pişik İçin İyi midir?

Ülkemizde doğal olarak bulunan sarı kantaron çiçeği ile zeytinyağının birleşiminden elde edilen bu ürünün, yara, yanık vb. cilt hasarlarını onarmada oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Deneyimli büyüklerimizden öğrendiğimiz üzere evde yapılabilmesi ve maliyetinin düşük olması da bir artıdır.
Şimdi size bu ürünün bebeğinizi ne kadar rahatlatacağını ve ağrısını ne kadar hafifleteceğini anlatayım. Bu mucizevi bitkisel yağ, onarıcı özellikleriyle bebeğinizin cildine hızla nüfuz edecek ve bebeğin katlanması zor olan yanmayı anında giderecektir.

Zeytinyağı Pişik İçin İyi Midir?

En doğal ve bitkisel ürünlerden biridir. Atalarımızın geçmişten günümüze kullandığı en bilinen yöntemdir. Pamuk yardımıyla ince bir tabaka halinde döküntülü bölgeye sürülür ve hava alması için açık bırakılır. Her üründe kullandığımızı ve tükettiğimizi düşündüğümüzde en zararsız ürünlerden biridir.

Bebeklerde Pişik Kaç Günde Geçer?

Pişik, evde tedavi edilebilen ve bebeklerde sık görülen basit bir rahatsızlıktır. Kullandığımız yöntemler ve ürünlerle çok kısa sürede ağrı ve yanma hissini yenebilir ve bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Ancak tamamen geçmesi 2-7 gün arasında sürer. Uzun süre geçmeyen, yaraya dönüşen veya vücudun diğer bölgelerine yayılan pişiklerde mutlaka uzman desteği alınmalıdır. Farklı bir tedavi yöntemi gerekebilir.

En İyi Bebek Pişik Kremi Hangisidir?

Her bebeğin sevdikleri ve sevmedikleri farklı olduğu gibi, vücutlarının tepkileri de doğal olarak farklı olacaktır. Bunun takip edilmesi gerekir.
Araştırmalarımız sonucunda annelerin önerdiği pişik kremlerini sıralayalım:

Bepanthol:

75 yılı aşkın süredir tüm dünyada cilt ürünleri konusunda deneyimli olan Bayer’in sahibi olduğu Bepanthol, güvenilir, hala gelişen ve uzman bir markadır. İçeriğinde Provitamin B5 koruyucu özelliği bulunmaktadır. Annelerin ilk tercih ettiği ürünler arasındadır. Kullanım özelliğine ve alanlarına göre çeşitleri bulunmaktadır.

Sebamed:

pH değeri 5.5 olan ürünün doğal koruyucu özelliği klinik olarak kanıtlanmıştır. İltihaplanmaya karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. %31 oranında lipid içeriğine sahiptir ve annelerin önerdiği ürünlerden biridir.

Gelincik:

%95 doğal ve yüksek toleranslı formüllerle üretilen bu ürün annelerin ilk tercihleri ​​arasında yer almaktadır. Her cilt tipine özel ürünler, bebekler için kullanım alanına göre çeşitleri, çocuklar ve yetişkinler için özel günlük ürünleri bulunmaktadır.

Sudokrem:

Kızarıklık ve tahrişi önlemeye yardımcı olur. Çok çeşitli kullanım alanına sahiptir. İçeriği zengindir. Her cilt tipine uygundur. Annelerin de en çok tavsiye ettiği ürünlerden biridir. Elinize aldığınızda diğer ürünlere göre daha yağlı ve yoğun olduğunu fark edeceksiniz.

Pişik Bebeğinize Zarar Verir Mi?

Yeni anneleri en çok korkutan sorulardan biri de budur. Bebeklerin ağlamasının sebepleri arasında pişiklerin canlarını acıtması da vardır. Bebekler bu dönemde ağlayarak ve huzursuzlanarak dil gelişimlerini gösterebilirler. Ağrılarına en kısa sürede son vermek için “Evde Pişik Tedavisi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bebeklerde Pişik Ateşe Neden Olur Mu?

Bebeğin tükettiği besinler, bezinin bağlanma şekli, havanın sıcaklığı, dar kıyafetler ve antibiyotik kullanımı gibi sebeplerden dolayı oluşan cilt hastalığı pişik normalde ateş yapmaz. Diş çıkarma döneminde bebekte ishal ve ateş görülebilir. Bunun dışında bebekte pişik olduğunda grip, bronşit gibi rahatsızlıklar da eklendiğinde ateş görülebilir. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Pişik Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bebekler bu zor günlerde hem ağrı hem de huzursuzluk yaşarlar. Pişik ağrısını en kısa sürede sonlandırmak ve bebeği rahatlatmak için altını suyla temizleyip hafif dokunuşlarla kurulayabilir, ardından seçtiğiniz pişik tedavi ürününü ince bir tabaka halinde uygulayıp normalden biraz daha uzun süre bırakabilirsiniz.

NOT: Döküntüyle birlikte ateş varsa, 3 gün içinde tedaviye yanıt alınmazsa, antibiyotik kullanılırsa, döküntü ciddileşip cildin diğer bölgelerine yayılırsa mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Yoğun ve zorlu günlerinizi sağlıkla atlatmanızı dileriz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*