Glikolik Asit Nedir? Ne İşe Yarar? ve Cilde Faydaları Nelerdir?

Yeni Haber Merkezi

Glikolik Asit nedir? Ne için kullanılır? Cilde faydaları nelerdir? Peeling ürünlerinde en sık kullanılan içeriklerden biri olan glikolik asit, cilt için birçok faydaya sahiptir. Meyve asitleri olarak da bilinen ve doğal bir asit türü olan glikolik asit, cildi ölü hücrelerden arındırmaya yardımcı olur. Bu nedenle peeling ürünlerinde ve uygulamalarında da sıklıkla kullanılır. Bu yazımızda glikolik asit nedir? Cilde faydaları nelerdir? sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Glikolik Asit Nedir?

Glikolik asitin bir diğer adı olan alfa-hidroksi, bitki şekerlerinden elde edilir ve meyve asitleri olarak da bilinir. Sağlıklı bir cilde sahip olmak için kullanılan etkili doğal bileşenlerden biridir. Glikolik asidin en önemli özelliği, cildin üst tabakasındaki kir, yağ, yabancı maddeler ve ölü hücreleri çözmede diğer AHA asitlerinden çok daha etkili olmasıdır. Cilde sade ve taze bir görünüm kazandırmak için yaratılmış en iyi asitlerden biridir.

Glikolik Asit Ne İçin Kullanılır?

Glikolik asit bileşenleri; Cildimizin üst katmanlarına etki ederek kiri, yağı ve ölü hücreleri cildimizden uzaklaştırır. Aşındırıcı bir özelliği olmamasına rağmen cilt üzerinde harika bir bakım etkisine sahiptir. Bu nedenle glikolik asit cilt yenileme için peeling olarak kullanılır. Glikolik asidin cilde faydalarına gelince:

Glikolik asit hücre yenilenmesini hızlandırarak kırışıklıkları önler. Lekelerin görünümünü gidermede de etkilidir. Ciltte kolajen üretimini destekler. Cildi kuruluğa ve pullanmaya karşı korur. Ciltte gözenek görünümünü ortadan kaldırır. Böylece siyah nokta oluşumu da engellenmiş olur. Ciltte sivilce oluşumunu engeller. Cildi ölü hücrelerden arındırma işlevi sayesinde uygulanan bakım ürünlerinin ciltte emilimine yardımcı olur. Cilt bakım ürünlerinin etkisini artırır. Ayrıca cildi ölü hücrelerden arındırma etkisi sayesinde cildin daha canlı ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar. Ciltte nemlendirici etkisi vardır. Ciltte görülen sedef hastalığı, melazma ve seboreik keratoz gibi rahatsızlıkların tedavisinde olumlu etki gösterir.

Glikolik Asit Hangi Cilt Tipleri İçin Uygundur?

Kuru, yağlı, karma ve normal cilt tipleri için oldukça iyidir. Hassas ciltler için uygun görülmemektedir.

Glikolik Asit Nerede Bulunur? Glikolik Asit İçeren Meyveler

Çilek, kiraz ve benzeri meyvelerde, pancar ve şeker kamışında, elma, üzüm ve limon, portakal, mandalina gibi turunçgillerde doğal olarak bulunur.

Glikolik Asit Cildi Beyazlatır Mı?

Hayır, glikolik asit bir cilt açıcı değildir, bu nedenle cilt tonunuzu açmaz veya beyazlatmaz.

Ancak glikolik asit koyu lekeleri ve hiperpigmentasyonu giderir.

Cildinizin yüzeyini eksfoliye ederek ve koyu, melanin lekeli, ölü deri hücrelerini temizleyerek cilt tonunu eşitler.

Glikolik asit peeling sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Uygulama sonrasında cildinizi direkt güneş ışığından korumanız gerekmektedir. Bu süreçte bronzlaştırıcı krem ​​kullanmak da olumsuz etkilere yol açacaktır. Bir süre cilde A vitamini verilmemeli ve A vitamini içeren cilt bakım ürünleri kullanılmamalıdır. Bir süre yüz maskesi ve serum gibi uygulamalar yapmamanızı öneririz. Cildinizde herhangi bir yara izi veya önemli bir cilt rahatsızlığınız varsa peeling işlemi yaptırmanızı önermiyoruz.

Glikolik Asit Kullanım Oranı Hangisidir?

Cildinizde hassasiyet veya hatta yanık oluşmasını önlemek için evde uyguladığınız glikolik asit miktarı asla %15’i geçmemelidir. Daha yüksek glikolik asit seviyeleri içeren daha güçlü formüller dermatolog kliniklerinde profesyoneller tarafından uygulanmalıdır.

Glikolik Asidin Yan Etkileri Nelerdir? Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Doğru kullanıldığında, düşük glikolik asit seviyeleri içeren ürünler evde uygulandığında herhangi bir yan etkiye sahip değildir. Ancak çok kuru veya hassas ciltlerde tahrişe neden olabilir. Bu genellikle uygulama sırasında ciltte karıncalanma veya yanma hissi şeklinde ortaya çıkar. Böyle bir durum oluşursa ürünü kullanmaya devam etmeyin.

Glikolik asidin en ciddi yan etkisi, yaygın olmasa da, ürünün yüksek konsantrasyonunun yanlış kullanımından kaynaklanan cilt yanıklarıdır. Bu nedenle, ürünün glikolik asit içeriğine dikkat etmelisiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*