Kabızlık Nedir? Kabızlık Neden Olur? Kabızlık nasıl geçer?

Yeni Haber Merkezi

Kabızlık nedir? Kabızlık, bilimsel olarak kabızlık olarak bilinir, bağırsak hareketlerinin normalden daha yavaş olması nedeniyle dışkılamada zorluktur. Dışkı daha sert ve daha az sıklıktadır. Zorlukla çıkarılır ve tuvalete gitme ihtiyacı azalır.

Kamuoyunda pek konuşulmasa da pek çok kişinin yaşadığı doğal bir sorundur.

Kabızlığa ne sebep olur?

Bağırsaklarda kabızlığın genel nedenlerinin dışında kronik kabızlık birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

Kişinin metabolik durumu, Sağlıklı beslenmenin eksikliği (özellikle düşük lif tüketimi), Yetersiz sıvı tüketimi, Hareketsiz yaşam tarzı, Tuvalete çıkma ihtiyacının olmaması, Stres, Aşırı süt tüketimi.

Kabızlık nasıl giderilir?

Kabızlık, hayatın doğal akışını değiştiren acı verici ve zorlayıcı bir durumdur. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi, bağırsaktan Eğer kabızlık genel sağlık sorunlarından kaynaklanmıyorsa, nedenleri ortadan kaldırmak çözüm olacaktır.

Şimdi kabızlıktan nasıl kurtulacağınızı listeleyelim. Son maddede, bilinmeyen veya önemi fark edilmeyen basit bir yöntemle kabızlığa çözüm bulalım.

Sağlıklı beslenelim, özellikle lif içeriği yüksek besinler tüketelim, meyve ve sebzeler lif açısından zengin kaynaklardır. Kuru kayısı, incir, erik gibi doğal ürünler tüketmek çözümdür. Sıvı tüketimini artıralım (günde 2-3 lt), Spor ve egzersiz yapalım, Hareketsiz yaşam tarzından uzak duralım, Günlük yürüyüş planımızı takip edelim, Gerektiğinde tuvalete gidelim, Ertelemekten kaçınalım, Stresli zamanlarda sakin kalmaya çalışalım, Bunu yaşam biçimimiz haline getirelim, Gerektiğinden fazla süt tüketmeyelim (bu yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de geçerlidir),

Pek çok kişi tarafından bilinmeyen veya bilinse bile önemli olmadığı için uygulamaya konulmayan en önemli nokta;

Diğer maddeleri uyguladıktan sonra, ihtiyacımız olmasa bile, sabah ve yemeklerden sonra mutlaka tuvalete çıkalım. İtme hareketiyle metabolizmayı harekete geçirelim, bunu alışkanlık haline getirelim.

Anında Tuvalete Çıkmanıza Neden Olan Yiyecekler

Kabızlık evde doğal yollarla halledebileceğiniz bir sorundur ancak kronikleştiğinde mutlaka bir doktora danışmayı unutmayın!!! Günlük hayatınızda bol su içerek ve lifli ve posalı besinleri daha sık tüketerek kabızlığı önleyebilirsiniz. Kabızlığa evde çözüm üretmek istiyorsanız kabızlığa iyi gelen 12 besin önerimiz var. İşte sizi hemen tuvalete götüren besinlerin listesi:

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

KayısıErikMuzYulaf ezmesiRezene çayıBeyaz lahanaİncirZeytinyağıArmutPırasaLimonlu yoğurtKahve sütü

Sağlıklı günler…

OLUMSUZKabızlık kronikleşmişse ve kanamaya, dayanılmaz ağrılara neden oluyorsa;

Gebelik, yatalak olma ve 60 yaş üstü gibi özel durumlarda mutlaka doktora danışmalıyız. Bilinçsizce müshil veya ilaç kullanımından kaçınmalıyız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*