Bebekler Ne Zaman Ayağa Kalkar? Bebeklerin oturması, emeklemesi ve yürümesi için fiziksel gelişimlerini tamamlamaları gerekir. Ebeveynler fiziksel gelişimini tamamlayan bebeklerin ne zaman oturacağını merak ederler.
Aşağıdaki yazımızda, “Bebekler ne zaman oturmaya başlar?“Bunun sebebi nedir?” sorusunun cevabı da yer alıyor.
Bebekler Ne Zaman Ayağa Kalkar?
Bebekler 4. ayda fiziksel gelişimlerini tamamlamaya başladıklarında destekle oturtulabilirler. Bebekler 6.-8. aylarda desteksiz oturabilirler. Bebeklerin oturabilmesi için karın, boyun ve sırt kaslarının güçlendirilmesi gerekir.
Bebeğinizin Desteksiz Oturup Oturamadığını Nasıl Anlarsınız?
Bebeğinizin desteksiz oturabilmesi için bazı hareketlerini gözlemlemeniz gerekir. Örneğin, bir bebek başını kaldırıp etrafına bakabiliyorsa veya destekle oturduğunda başını dik tutabiliyorsa, onu kademeli olarak desteksiz oturtmaya başlayabilirsiniz.
Bebek Oturmaya Nasıl Hazırlanır?
Bebeğin oturması için en önemli şey kaslarını güçlendirmektir. Bebeğin oturabilmesi için sırt, boyun ve karın kaslarının güçlendirilmesi gerekir. Kasların gelişiminde ebeveynlerin biraz sorumluluğu vardır. Örneğin bebek karnına yatırıldığında etrafına bakar ve kollarını ve bacaklarını hareket ettirir. Bu şekilde bebeğin sırt ve karın kasları çalışır.
3 Aylık Bir Bebek Oturmaya Zorlanabilir Mi?
Uzmanlara göre bebeklerde oturma evresi 4. ayda yapılmalıdır. 3 aylık bir bebeğin kasları henüz gelişmemiştir. Bu nedenle bebeği 3. ayda oturtmak doğru değildir. Bebeklerin oturma evresi 4-9. aylara kadar devam eder. Bu süreç her bebek için farklı olacaktır.
Bebeğinizi Oturtmak Zararlı Mıdır?
Bazı ebeveynler bebeği oturtmak için acele ederler. Ancak bebeği oturtmak için acele etmeye gerek yoktur. Çünkü bebeklerin oturmak için kaslarını güçlendirmeleri gerekir. Bebek kasları güçlenmeden oturtulursa bu doğal gelişimini engelleyebilir. Erken oturan bebeklerin kasları daha az güçlüdür. Bu, bebeğin refleks gelişimini olumsuz etkiler.
Bebekler Ne Zaman Yuvarlanır?
Bebekler yan yatırıldıklarında 2 aylık olduklarında sırt üstü dönebilirler çünkü kasları 4. aya kadar gelişmez. 4. aydan sonra sırt üstü yatan bebekler kasları gelişmeye başladığı için yan dönebilirler. Bu aydan sonra boyun kasları, karın kasları ve kol kasları gelişmeye başlar. 4. aydan sonra başlayan dönmeler bazen 7. aya kadar sürebilir, bu her bebeğin kendi gelişimini tamamlamasıyla ilgilidir, sağlık sorunu olmasa da gelişimleri yavaş veya hızlı olarak tanımlanabilir.
Bebekler Ne Zaman Yürür?
Bebekler emeklemeye başladığında, ebeveynler bebeklerinin ne zaman yürüyeceğini merak etmeye başlarlar. Her bebeğin büyüme aşaması farklı olduğundan, diğer bebeklerle karşılaştırmalar kesinlikle yapılmamalıdır. Bir bebeğin erken veya geç yürümesi zekayla ilgili değildir, tamamen gelişimle ilgilidir, bebekler ortalama 12 ila 16 ay arasında yürümeye başlar. Desteksiz oturan ve etrafındaki nesnelere tutunarak ayağa kalkan bebekler için, yürüme zamanı yaklaşıyor demektir.
Fazla kilolu bebekler ve hızlı emekleyen bebekler genellikle daha geç yürürler. Daha fazla bilgi için “Bebekler Ne Zaman Emekler?” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Bebek Ne Zaman Dönmeye Başlar?
Bebeğin boyun kasları, karın kasları ve kol kasları 4. aydan itibaren gelişmeye başladığı için bebekler bu evrelerde dönmeyi öğrenmeye başlarlar, bu aydan itibaren bebeğinizi kesinlikle yüksek bir yerde yalnız bırakmamalısınız, bu onun düşmesine neden olur. 5. ve 7. aylar arasında bebeğiniz dönmeye başlayacaktır. Eğer bu başlamadıysa onu dönmeye teşvik edecek materyaller kullanabilir ve materyallere doğru dönmesini sağlayabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın