Çocuklara Okumayı Sevdirmenin Yolları, Onlara Kitap Okutmanın Yolları 2023 Kişinin çocuklukta edindiği bir davranıştır. Çocuğun bu davranışı alışkanlık haline getirebilmesi ve kitap okumaktan zevk alabilmesi için öncelikle ebeveynlerin örnek olması gerekir. Çocuklar neyin doğru neyin yanlış olduğunu duyarak değil, görerek öğrenirler.
Çocuklara Okumayı Sevdirmenin Yolları, Onlara Kitap Okutmanın Yolları 2023
Günümüz yaşam koşullarında, çocuklar için bile öğrenmek ve eğlenmek teknolojik cihazlarla karşılanıyor. Bu davranışları biz yetişkinlerden görerek öğreniyorlar ve davranışa dönüştürüyorlar.
Yapılan araştırmalar, günlük okumayı alışkanlık haline getirmiş ve okumayı seven çocukların öğrenmeye daha açık, dil becerilerinin gelişmiş, daha geniş bir kelime dağarcığına sahip, meraklı, dinleme becerilerinin gelişmiş, öğrenme isteğinin artmış, daha girişimci, daha memnun, daha enerjik ve diğer çocuklara göre daha mutlu olduğunu göstermektedir. Teknolojiye daha yakın olan çocuklar doyumsuz, mutsuz, kendilerini iyi ifade edemeyen ve sosyal ortamlarda dışlanmış, içe dönük ve sessizdir. Onları hayata döndürmek ve öğrenme ve merak pencerelerini açmak ebeveynlerin görevidir.
Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yolu, yolculuğa en baştan kitapla başlamaktır. Yeni doğmuş bir bebeğe bile, anlamasa bile, kitap okuyarak sesleri ve kelimeleri tanıma fırsatı verilir. Oyun döneminden itibaren, sanki ilgi duyduğu bir oyuncakmış gibi hikayeler anlatmak ya da sanki kitaptan okuyormuş gibi dikkatini çekecek bir ses tonuyla canlandırmak, eğlendirirken öğretmek ve sevdirmek ilk olarak izlenecek yöntemlerdir. Öte yandan, ebeveynlerin elinde her gün gördüğü bir telefon yerine bir kitap varsa, bunun doğal yaşam olduğu sonucuna varacak ve bu şekilde gözlemledikleri doğru davranışı uygulayacaklardır.
Çocuklarda Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
“Çocuklara Okumayı Sevdirmenin Yolları” başlığımızda, nasıl başlayacağınıza dair temel şeylerle başladık. Mevcut başlığımız bu konuyu sürdürecek ve genel hatlarıyla, “Çocuklara Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?” sorusunun cevabını olası çözümlerle maddeler halinde işleyelim.
Evde Kütüphane Bulundurmak: Evinizde oluşturacağınız, dünyaya açılan küçük bir kütüphane köşesiyle çocuğunuzun ilgisini çekebilir, kendiniz için tasarladığınız raflara çocuğunuz için bir raf ekleyebilirsiniz. Çocuğun ilgisini çeken renklerle ve onu mutlu eden, sevdiren karakterler veya çizgi filmlerle ilgili kitaplarla eğlenceli bir dünyaya adım atabilirsiniz. Bu raf birlikte seçip aldığınız kitaplardan oluşmalı ve kitapların sırasına çocuk karar vermelidir. Ebeveynin çocuğuyla geçireceği kaliteli zamanlardan biri olmalıdır.
Okuma Zamanı Belirleyin: Her gün tüm aile üyelerinin katılabileceği bir zaman belirlenmeli ve tüm aile üyeleri o anda ne yapıyorlarsa bırakıp birlikte kitap okumalıdır. Dikkat dağıtacak hiçbir şeyin olmadığı sessiz, sakin bir oda tercih edilmelidir. Herkes kitap okuyabileceği rahat bir sandalye ayırmalı, böylece ebeveynler “Başkalarının yerine yeni dünyaları keşfetme zamanı!” diyerek alışkanlığa eğlence katabilirler. Belirlenen zaman, herkesin heyecanla beklediği bir mutluluk anına dönüşmelidir.
Edinilen Bilgilerin Aktarılmasına Olanak Sağlanması: Çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmak için, okudukları kitaptan edindikleri bilgileri aktarmalarına fırsat sağlanması, çocuğa heyecan, dil gelişimi ve özgüven sağlayacaktır. Okudukları kitabı yakınlarına, arkadaşlarına veya anne-babalarına anlatmaları, anlattıktan sonra desteklenmeleri ve sağladıkları bilgiler için teşekkür edilmeleri, onların öğrenme isteklerini artıracaktır.
Seyahat Noktalarına Ekleme: Hafta sonları, yarıyıl tatilleri ve yaz tatilleri söz konusu olduğunda, aile içinde planlar yapılır. Tatilimizde, buraya gitme, oraya gitme planlarımıza kütüphaneler, kitapçılar veya kitap fuarları eklenmelidir. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için, kitabı koklayabilecekleri yerlere götürülmelidir. Kitabı deneyimleyerek değerini hissettirilmelidir. Sayfalara dokunmaları ve içeriğe bakmaları için onlara örnek olunmalıdır.
Aile Sohbetlerini Artırmak: Aile iletişimini ve bağlarını artıran yeni sohbetler eklenmelidir. Bu sohbetlerde, en okuryazar insanların okumaya olan bağlılıkları, başarıları, tutkuları ve insanlığa katkıları aktarılmalıdır.
Model Olmak: Çocuklar duyduklarını değil gördüklerini öğrendikleri ve taklit ettikleri için, ebeveynler olarak onlara mutlaka kitap okumalısınız. Okuduğunuz kitaplar hakkında diğer yetişkinlerle sohbet ederken, çocuğun bulunduğu ortam tercih edilmelidir.
Hediye Seçiminde Rol Model Olmak: Doğum günü, evlilik yıl dönümü gibi özel günlerde eşinize veya arkadaşlarınıza hediye olarak kitap seçerek rol model olmalısınız. Hediye kitap alırken değerinden bahsedilmeli ve çocuğun seçimi hakkında fikri sorulmalıdır. Kitabın bu hayattaki en değerli hediye olduğu mesajı verilmelidir. Çocuğunuz arkadaşına hediye alırken mutlaka seçenekler arasında fikir olarak kitap sunulmalıdır.
Seviyelerine Uygun Kitap Seçimi: Çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olan en önemli etkenlerden biri, sıkılmadan okuyabilecekleri, keyif alabilecekleri, eğlenebilecekleri, yaşlarına ve seviyelerine uygun kitaplar seçmektir. Anlaşılabilir ve dönemlerine uygun kitaplar merak uyandıracağı için devamlılığı sağlayacaktır.
Zorlama, Kıyaslama ve Baskıdan Kaçının: Kitap okuma alışkanlığı edinmede zorlama ve baskı yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Arkadaşlarla baskı ve kıyaslama, kitap okuma alışkanlığı edinmenin yanı sıra, çocuğu nefret, kıskançlık gibi kötü duygulara sürükler.
Tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığını edinmediğini düşünüyorsanız, soğutmaya çalışmak yerine sorunu bulmak için bir uzmandan destek alabilir veya oyun terapisi uygulayabilirsiniz. Uzmanlar, hızlı okuma kurslarının da okuma alışkanlığı edinmede etkili olduğunu söylüyor.
Kitap Okumayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebiliriz?
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve kitapları sevdirmek zaman alsa da edinilemeyecek bir alışkanlık değildir. Yukarıda bahsettiğimiz kitap okuma alışkanlığını geliştirme yollarına ek olarak, eğlenceli hale getirerek de kitapları sevdirebiliriz. Peki, “Kitap Okumayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebiliriz?”…
Evdeki büyük kardeşin küçük kardeşe kitap okuyabilmesi, birlikte vakit geçirilerek, resimlere bakılarak, belki de sayfaları kimin açacağı veya sizin kim olacağının konuşularak eğlenceli hale getirilebilir. İzledikleri çizgi filmlerin kitaplarını hediye olarak almaları, “ben bunu biliyorum” ifadesi ve tekrarlarla eğlenceli hale getirilebilir. Ailenin okuduğu kitabı ortada kapatıp, fantastik bir dünya ekleyerek hikayeyi tamamlaması, Ebeveynin okurken kitabı çocuğa canlandırması, heyecan, dram ve ses tonunda değişiklikler yaratması. Çocuktan aynı taklitleri yapmasını istemek, Evde bulunan atık malzemelerle bir yazarın tarzında kitap üretmeye çabalamak, Oyunlar; Kütüphane, kitabevi, kitap fuarı ve yazarlık hikayelerini dahil ederek eğlenceye dönüştürmek, Kitapta geçen olay, yer ve kişilerin açık havada analojilerle oyuna dönüştürülmesi, 3 boyutlu eğlenceli kitaplar tanıtılması, Farklı dillerde yazılmış, okuma bilmediğini gösteren komik ve yanlış bir okuma tarzına sahip kitapları, “şimdi okuyamaz mıyım, hadi sen oku da ben biraz güleyim” gibi ifadelerle tanıtarak kitapları eğlencenin merkezine koymak, Okuduğunuz her sayfaya bir sticker yapıştırmak veya kendinize ait bir hatıra olacak küçük bir resim yaptırmak, Çocuğu en sevdiği kitapla harika bir fotoğrafta birleştirmek, Kitabı okumayı tamamladıktan sonra kardeşler arası veya anne-babayla soru yarışması düzenlemek, Kitap almak için küçük miktarlarda para biriktirmek, Kitap biriktirmek ve elinizdeki kitapları not almak, Her kitaba uygun, kitabı yansıttığı düşünülen müziklerle arkadaş olduklarını varsaymak vb.
Kitap okumayı eğlenceli hale getirecek yöntemlerden biridir.
Olumsuz: Her çocuk farklı ve özeldir. Gelecekteki çocuklarımızın farklı zevkleri, değerleri, eğlenme ve mutlu olma biçimleri olacağından, tüm öğelerin her çocuk için etkili olması beklenemez. Fikirlerimizin ve araştırmalarımızın çocuklarda farklı dünyalara ve hayallere kapılar açmasını umuyoruz.
Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
Bir yanıt bırakın