Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı. Çocuğun Tırnak Yeme Nedenleri. Çocuğun Tırnak Yemesi Nasıl Önlenir?

Yeni Haber Merkezi

Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı. Çocukların Tırnaklarını Yemelerinin Nedenleri. Çocukların Tırnaklarını Yemelerini Nasıl Önleyebiliriz? Tırnak yeme çocuklarda sık görülen bir davranış bozukluğudur. Okul öncesi dönemde tırnak yeme, okulda tırnak yeme, ergenlikte (gençlikte) tırnak yeme ve yetişkinlikte tırnak yeme olarak incelenebilir. Tırnak yeme davranışı, özellikle çocuklarda, bir savunma mekanizması olarak tanımlanabilir.

Çocuk iç dünyasında yaşadığı sıkıntılı duyguları ve eksiklikleri bedenine iletir ve bunları davranış bozuklukları olarak dışsallaştırır. Tırnaklarını ısırması, tırnak etlerini ısırması ve koparması anne babasına verdiği mesajlardır.

Genellikle 3 yaşından sonra görülen tırnak yeme davranışının altında yatan nedenler araştırılmalı ve çocuğa destek olunmalıdır. Görmezden gelmek, yalnız bırakmak, zamana bırakmak çözüm olmayacak, sadece kendi başına aşamadığı duygular yüzünden tırnaklarını yiyen çocuğun yalnız olmadığı ve güvende olmadığı yönündeki sessiz mesajları doğrulayacaktır.

Okul Öncesi Çocuklarda Tırnak Yeme Nedenleri:

Okul öncesinde tırnak yeme davranışının temel nedeni “Evde rol model var mı?” sorusudur. Buna bakmak gerekir. Çocuklar duyduklarını değil, gördüklerini doğru kabul ederek öğrenirler. Bu nedenle ailede tırnak yeme davranışı gösteren ebeveyni taklit ediyor olabilirler. Çocuğun tırnak yeme davranışı başlamadan önceki süreçte aile, çocuk için ciddi adımlar attı mı? Yaşanan adımlara baktığımızda boşanma, evlerin ayrılması, adres değişikliği, çocuğun eşler arasında büyük kavgalara tanık olması, aileye yeni bir kardeşin katılması, çekirdek aileden geniş aileye geçiş, çocuğun dadı ile kalması veya ebeveynin çalışma hayatına başlamasıyla dadısının değişmesi, diğer çocuklarla kıyaslamalar, ölüm vb… Çocuğun teknolojik platformlarda izlediği, çizgi film bile olsa, anlayamadığı için farklı yorumladığı ve korkmasına neden olan videolar; okul öncesinde tırnak yeme davranışına neden olabilir. Ebeveynlerin aşırı baskıcı, uyaran, reddeden, kontrol eden, hatalarını düzeltmeye çalışan, korkutan, bağıran gergin ortamlarda çocuk kabul edilme, düzeltilme, sevilme kaygısı ve korkusuyla davranış bozuklukları sergiler. Çocuğa kendini ifade etme fırsatı verilmez, aile içi konuşmalara dahil edilmez ve “Sus! -Karışma! -Yerini bil! -Senin yerin değil! -Sus! -Bana cevap verme!” denilmez, bu sözlerle karşılaştığında içe kapanıklık ve özgüven eksikliği başlar ve gerisi davranış bozukluğu olarak yansır. Okul öncesi tırnak yeme davranışının bir diğer nedeni de gelişimsel süreçle ilgili olabilir. Bebeklik döneminde her şeyi ağzına götüren bir çocuk, çocukluk döneminde de elini ağzına götürmeye ve tırnaklarını yemeye veya tırnak etlerini ısırıp koparmaya devam edebilir.

Okul Döneminde Tırnak Yeme Davranışının Nedenleri:

Uzmanlara göre okul yıllarında tırnak yeme davranışının başlıca nedenleri; Kaygı azaltıcı etkilerinden dolayı, kaygılı anlarda, yani annenin sağladığı güvenli ortamdan uzaklaşma nedeniyle olabilmektedir. Özellikle okula alışma sürecinde, arkadaşlarıyla geçinememe ve sorunlar yaşanması, Okul öncesi dönemde başlayan ve görmezden gelinen ailevi sorunlar nedeniyle tırnak yeme davranışının devam etmesi, Öğrenme güçlüğüne dayalı bozukluklar nedeniyle okul öncesinde fark edilmeyen dikkat eksikliği, Çocuğun akademik başarıya odaklı ailenin baskıcı, otoriter tutumları ve kıyaslama temelli sözleriyle verdiği iç savaşın sessiz sinyalleri, Okul veya öğretmenle uyum sağlayamama, Çocuğun güvensizliği ve başarısızlık korkusu. Çağımız çocuklarında, sınıfta popüler olma duygusunu yaşayamama, dikkat çekme ve kıskançlık duygularını bastırma gibi nedenlerle ortaya çıkan davranış bozukluğu.

Ergenlik Döneminde (Gençlik Döneminde) Tırnak Yeme Davranışının Nedenleri:

Ergenlik döneminde tırnak yeme davranışı okul öncesi ve okul tırnak yeme davranışının devamı niteliğindedir. Nedenleri arasında aynı maddeler yer alır. Tırnak yeme davranışına, o dönemde çözülmüş bir sorunun tekrarlaması durumunda da rastlanır. Ayrıca ergenlerde tırnak yeme davranışı, eğitimin artması, sınavlara hazırlanma, aileye başarıyı kanıtlama ve bunlarla ilgili aşırı stres nedeniyle tekrarlar. Tırnak yeme davranışı, geleceğe dair kaygı duyan, kendini güvende hissetmeyen, meslek tercihleri ​​konusunda kararsız olan ve istediği okula giremeyen ergenlerde sıklıkla görülür.

Ergenlik döneminde yaşanan ani duygusal değişimler, gelişimle ilgili fiziksel sorunlar, beğenilme isteği, hormonlarda yaşanan değişimler, aileden gizlenen sorunlar ve karşı cinsle ilişki sorunları da davranış bozukluklarına yol açabiliyor.

Yetişkinler Neden Tırnaklarını Isıtır? Yetişkinlikte Tırnak Yeme Nedenleri:

Uzmanlar yetişkinlikte tırnak yeme davranışını çocuklukta göz ardı edilen bir davranış bozukluğunun devamı olarak tanımlıyor. “Peki yetişkinler neden tırnaklarını ısırır? Yetişkinlikte tırnak yeme davranışının nedenleri nelerdir?” sorularının cevaplarını maddeler halinde listeleyelim.

Diğer başlıklar altındaki yazılarda olduğu gibi yetişkinler de güvensiz ortamlara, kaygılı ve endişeli durumlara karşı savunma mekanizmaları sergilemektedir. Aile bireyleri veya yakın çevre ile çözülemeyen sorunlar, Karı-koca ilişkilerindeki eksiklikler, psikolojik olarak birbirleriyle tanışamama, İş hayatındaki değişimler, işte çok fazla görev üstlenme, Başarısızlıkla ilgili durumlar ve farklı ortamlarda hoş karşılanmama, Beklenmeyen hastalık teşhisleri, Çocuklarına iyi bir ebeveyn olma mücadelesinde yaşanan zorluklar, Öfke, şiddet ve saldırgan dürtülerin ifadesi, Maddi zorluklar, özellikle yetişkinlikte tırnak yeme davranışının nedenleri arasında yer almaktadır.

Çocuğunuzun Tırnaklarını Yemesini Nasıl Önleyebilirsiniz? Tırnak Yeme Davranışına Çözümler.

Çocuklarda tırnak yeme davranışı bazen “Küçükken ısırırdım, zamanla unutursun” düşüncesiyle geride bırakılabilir, ertelenebilir veya görmezden gelinebilir. Öncelikle görmezden gelinmemesi gereken bir davranış bozukluğu olduğu bilinmeli ve tedavi edilmediği takdirde kaygı ve stres zamanlarında durdurulsa bile devam edebileceği unutulmamalıdır. Bu konuda uzmanların önerdiği çözümler şu şekilde sıralanabilir.

4 yaş altı çocuklarda görüldüğünde öncelikle davranış bozukluğu olup olmadığını saptamak amacıyla çocuğun eli ağzından (uyarıcı veya yönlendirici kelimeler kullanılmadan) çekilmeli ve dikkati dağıtılmalıdır. Ellerin sürekli aktif olduğu aktivitelere ve çocuk oyunlarına daha fazla zaman ayrılmalıdır. Tırnak yeme ve tırnak etlerini koparma davranışının devam edip etmediğine bakılmalıdır. Tırnak yeme davranışının altında yatan neden belirlenmelidir. Eşler arasındaki sorunlar veya çocuğun yaşına uygun olmayan konuşmalar (tartışmalar) çocuğun bulunduğu ortamda yapılmamalıdır. Ölüm, boşanma gibi çocuklar için zor olabilecek konular uzman desteği alınmadan aktarılmalıdır. Aile içinde çocuğun kendini güvende hissedebileceği bir ortam sağlanmalıdır. Aşırı baskıcı, uyarıcı ve yönlendirici tutumlardan kaçınılmalıdır. Çocuğun kendini özgürce ifade etmesine izin verilmelidir. Çocuğun yaşına uygun olmayan video ve filmler izletilmemelidir. Teknolojik aletlerin kullanımı ebeveyn kontrolü ve takibinde olmalıdır. Ailede tırnak yiyen bir rol model olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çocuğa hissettiği şekilde sevgi ve ilgi gösterilmeli, yaşından büyük sorumluluklar verilmemelidir. Azarlama, cezalandırma, korkutma ve kıyaslamadan kaçınılmalıdır. Bazı uzmanlara göre sert kimyasallar içermeyen ve sağlığınıza zarar vermeyen acı oje kullanmak bir çözüm olabilir. Tırnak yeme davranışı tüm çözme çabalarınıza rağmen devam ediyorsa altta yatan neden uzman desteği gerektirebilir. Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü vb. durumlarda destek almanız gerekir.

Çocuklarda Tırnak Yeme Psikolojik Bir Rahatsızlık mıdır?

Çocuklarda tırnak yeme davranışı bir davranış bozukluğudur. Bebeklikten 3,5-4 yaşına kadar devam eden, eline geçen her şeyi ağzına götüren bir davranış bozukluğu olarak düşünülebilir. Ebeveynlerin gerekli önlemleri alması, huzurlu bir ortam yaratması, güven vermesi ve çocuğun dikkatini başka yere çekmesiyle üstesinden gelinebilir. Ancak gerekli tüm işlemler yapılmasına rağmen tespit edilemeyen bir sorun varsa ve tırnak yeme davranışı devam ediyorsa çocuğun yaşına uygun psikiyatrik veya pedagojik destek alması kaçınılmazdır. Göz ardı edilecek bir davranış bozukluğu değildir. Tedavi edilmediği takdirde tedavi sürecini artıracak ve uzatacak farklı sorunlar ortaya çıkacaktır. Çocuğun verdiği mesaj ve sinyallere cevap verilmeli ve çözüm yolları aranmalıdır. Bunun için uzman desteği ve yönlendirmesiyle doğru sonuca ulaşılacaktır.

Not: Çocuklar anne babalarının aynadaki yansımasıdır. Çocuklar her şeyi anne babalarından görerek ve deneyimleyerek öğrenirler. Bazen kalplerine ağır gelen yükler, sıkıntılar ve duygular anlaşılması zor mesajlar bırakır. Bu mesajları almanızı, onlara cevap vermenizi ve sevgi dolu kocaman sarılmalarla dolu mutlu, sağlıklı bir hayat geçirmenizi dileriz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*