E-Devlet Üzerinden Dul Aylığı Nasıl Sorgulanır? Ölen sigortalının eşine bağlanan aylığa dul aylığı; ölen sigortalının çocuklarına veya ana-babasına belirli oranda bağlanan aylığa ise yetim aylığı denir.
Hem kadınlara hem de erkeklere bağlanabilen dul aylığı ile ölen sigortalının eşi asgari ihtiyaçlarını daha kolay karşılayabiliyor.
Dul ve yetim aylığı olarak da bilinen dul aylığı için ön başvurular e-devlet platformu üzerinden yapılabiliyor.
Aynı zamanda ölen kişinin yakınları da ikamet ettikleri yerdeki SGK il veya ilçe müdürlüklerine giderek dul ve yetim aylığı başvurusunda bulunabiliyor.
Başvuru sahipleri, başvurularının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onaylanıp onaylanmadığını e-Devlet dul ve yetim aylığı sorgulama sayfasından görüntüleyebilirler.
Bu yazımızda dul maaşı nasıl alınır, dul maaşı kimlere verilir gibi en çok sorulan sorulara kısaca cevap vermeye ve konu hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Dul Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ölen sigortalının hayatta kalan eşi veya eşi, dul aylığı almak için ikamet yerindeki Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüğüne gidebilir.
Dul aylığı başvurularını buradaki başvuru formunu doldurarak tamamlayabilirler.
Vatandaşlar ayrıca dul aylığına e-devlet üzerinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile başvuruda bulunabiliyor.
Dul ve yetim aylığı yani ölüm aylığına e-devlet üzerinden başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkine tıklayabilirsiniz.
UYARI:
Ölen kişinin Emekli Sandığı sigorta kolu mensubu olması halinde, dul ve yetim aylığı bağlanması için başvurular, hak sahipleri tarafından Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Devlet Memurları Emeklilik Daire Başkanlığı, Mithatpaşa Caddesi NO:7 Sıhhiye/Ankara adresine yapılmalıdır.
Ankara dışında ikamet eden yararlanıcılar da gerekli belgeleri posta yoluyla bu adrese göndererek başvurularını yapabilirler.
Dul Maaşı Sorgulama
Dul aylığı başvuru sonuçları, başvuruda bulunanların başvuru formunda belirttikleri telefon numaralarına SMS yoluyla gönderilmektedir.
Dul aylığı başvurusunda bulunan kişiler, başvurularının olumlu ya da olumsuz sonucunu farklı yollarla öğrenebilirler.
SGK Dul Maaşı Sorgulama 2022
Dul aylığı başvurunuzun sonucunu öğrenmek için 7/24 ALO170 SGK Çalışma Hayatı ve İletişim Merkezi’ni arayabilirsiniz.
Dul Maaşı Sorgulama E-Devlet
Dul veya yetim aylığı başvurusunda bulunanlar ayrıca başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile görüntüleyebilecekler.
E-devlet üzerinden sorgulama yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkine tıklayabilirsiniz.
PTT Dul ve Yetim Aylığı Sorgulama
Başvuruları uygun görülenlerin ilk maaşları Ziraat Bankası hesaplarına, sonraki maaşları ise PTT hesaplarına yatırılıyor.
Dul veya yetim aylığı almaya hak kazananlar, maaşlarının PTT hesaplarına yatıp yatmadığını e-devlet üzerinden görüntüleyebilecek.
E-devlet üzerinden PTT ölüm aylığı sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-ödemeleri-sorgulama bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Dul Maaşı Başvuru Şartları
Dul aylığı başvurusunda bulunacak kişilerin bazı başvuru koşullarını taşıması gerekiyor.
Başvuru koşullarını şu şekilde özetleyebiliriz:
Dul aylığı başvurusunda bulunan kişi ile ölen sigortalı arasında yasal bir evlilik bağı vardır. Hayatta kalan eşin başka biriyle evli olmaması gerekir.
Ölen kişinin eşinin başkasıyla evlenmesi ve evlendiği kişinin de vefat etmesi halinde, kişi birinci veya ikinci eşinden dul aylığı alabilir.
Aynı zamanda ölen sigortalı ile sadece dini nikahı olanlara, yani resmi nikahı bulunmayanlara dul aylığı bağlanmaz.
Bu kişilerin çocuklarına yetim aylığı ödenemiyor.
Dul Aylığı Kimlere Verilir?
Ölen eşin hayatta kalan eşinin dul aylığı alabilmesi için ölen eşin de bazı şartları taşıması gerekiyor.
Ölen eşin sahip olması gereken şartları şu şekilde özetleyebiliriz:
Ölen kişinin en az 1800 gün maluliyet, yaşlılık veya ölüm sigorta primi bildirmiş olması gerekir. Ölen kişinin 4/1A sigorta kolu üyesi iken, borç dönemleri hariç en az 5 yıl sigortalı olması ve en az 900 gün ölüm, maluliyet veya yaşlılık primi bildirmiş olması gerekir.
Aynı zamanda;
Yaşlılık, malullük veya vazife aylığı alırken veya bu aylardan birini almaya hak kazanmış olmasına rağmen işlemlerini tamamlamadan ölen sigortalının hayatta kalan eşi. Yeni bir iş nedeniyle yaşlılık, malullük veya vazife aylığı kesilen ve ölen sigortalının hayatta kalan eşi.
Ayrıca dul aylığı başvurusunda da bulunulabilir.
Yetim Aylığı Kimlere Verilir?
Yukarıda belirtilen şartları taşıyan ve vefat eden sigortalı,
ÇocuklarAnne veya baba
Yetim aylığı alabilirler.
Üniversite eğitimi alan erkek çocuklar 25 yaşına kadar, lise eğitimi alan erkek çocuklar 20 yaşına kadar, eğitim almayan erkek çocuklar ise 18 yaşına kadar yetim aylığı alabiliyor.
Kızlar evleninceye veya sosyal güvenlik kapsamında bir işe başlayıncaya kadar herhangi bir yaş sınırı olmaksızın yetim aylığı alabilirler.
Ancak istisnai olarak, en az yüzde 60 oranında engelli olan kız veya erkek çocuklar evlenseler bile yetim aylığı almaya devam edebilirler.
Ancak daha sonra yapılacak sağlık kontrolünde engellilik oranının yüzde 60’ın altında olduğu tespit edilirse, aldıkları yetim aylığı kesiliyor.
Ölen sigortalının 65 yaşını doldurmamış olan annesi ve babası, artırılan pay oranında yetim aylığı alabilir.
Ebeveynlerin yetim aylığı alabilmeleri için aylık hane gelirlerinin asgari ücretin altında olması gerekiyor.
65 yaş üstü anne ve babalarda ise, ölen sigortalının anne ve babasına, artırılmış katılım oranına bakılmaksızın yetim aylığı bağlanıyor.
Dul ve Yetim Aylığı Hak Kazanma Oranları
Ölen sigortalının hak sahibi yakınlarına ödenecek dul ve yetim aylığı tutarı, dul ve yetim aylığı hak kazanma oranlarına göre değişiklik göstermektedir.
Dul ve yetim aylığı bağlanma oranları, ölen sigortalının hangi sigorta koluna tabi olduğuna ve çocuk sayısına göre değişmektedir.
SSK veya Bağkur’lu iken vefat eden kişinin yakınlarına uygulanan dul ve yetim aylığı oranlarını şu şekilde özetleyebiliriz:
Dul eşine %50, yetim aylığı alan çocuğu yoksa dul eşine %75. Ölen sigortalının sadece eşi varsa yani çocuğu yoksa dul eşine %50. Ölen sigortalının sadece bir çocuğu varsa eşine %60, çocuğuna %30. Ölen sigortalının iki çocuğu varsa eşine %50, her bir çocuğa %25. Evli olmayan veya daha sonra boşanmış olan kızların her birine %25. Tek kız çocuğuna %50. Geliri veya aylığı olmayan, çalışmayan ve 65 yaş üstü olan anne ve babaya %25.
ölüm aylığı bağlanır.
Dul Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Dul ve yetim aylığı başvurusunda bulunanların başvuruları sırasında SGK il veya ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gereken belgeleri şu şekilde özetleyebiliriz:
Başvuru sahibinin aslı TC kimlik belgesi ve kartın ön ve arka yüzünün fotokopisi 3 adet vesikalık fotoğraf Ölen sigortalı eşe ait ölüm belgesi Tasdikli nüfus kayıt örneği İkametgah belgesi Dul ve yetim aylığı başvuru formu Başvuru sahibinin engelli olması halinde 2022 yılı engellilik belgesi Veli atanan başvuru sahibi için veli belgesi Yetim aylığı başvurusunda bulunan erkek çocuklar için eğitim durumlarını gösteren öğrenci belgesi
2022 Dul Maaşı Ne Kadar?
Ölen sigortalının eşine bağlanacak dul aylığı tutarı, ölenin aylık kazancına ve dul ve yetim aylığı bağlanma oranlarına göre değişmektedir.
Örneğin, Emekli Sandığı sigorta kolunda iken ölen bir kişinin eşinin 2 çocuğu olduğunu varsayalım.
Vefat eden kişinin maaşının 10 BİN TL olduğunu varsayalım.
Bu durumda ölen eşin maaşının %50’si yani 5000 TL hayatta kalan eşe ödenir.
İki çocuğa ise her birine yüzde 25 maaş, yani 2500 TL veriliyor.
Sigortalı Olunca Dul Aylığı Kesilir Mi?
Dul maaşı alanlar, sigortalı bir işe başladıklarında dul maaşlarının kesilip kesilmeyeceğini de merak ediyor.
Dul aylığı alan sigortalının çalışmaya başlaması halinde dul aylığı kesilmez.
Bireyler için çift emeklilik mümkün olabilir.
Yani insanlar hem ölen eşleri üzerinden hem de başladıkları işler üzerinden emekli olabiliyorlar.
Ancak kız veya oğullarının sosyal güvenlikli bir işe girmesi halinde yetim maaşları kesiliyor.
Yetim Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir?
Ölen sigortalının anne, baba veya çocuklarına bağlanan yetim aylığı da bazı hallerde kesilebilir.
Yetim aylığının kesilmesinin nedenleri özetle şöyle:
Evlilik Türk vatandaşlığından çıkma veya çıkma En az asgari ücret ödeyen sigortalı bir işe girme Eğitim görmeyen erkek çocukların 18 yaşını, lise öğrenimi gören erkek çocukların 20 yaşını, üniversite öğrenimi gören erkek çocukların 25 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
**İstisnai olarak, en az %60 oranında engellilik oranına sahip engelli kız veya erkek çocuklarına, evlenmeleri halinde dahi yetim aylığı bağlanabilmektedir.
Ölen sigortalının anne veya babasına bağlanan yetim aylıkları da evlenmesi, Türk vatandaşlığından çıkması veya çıkarılması ya da en az asgari ücret ödeyen sigortalı bir işe başlaması hâlinde kesilir.
Tekrar evlenen babanın aldığı yetim aylığı kesilmezken, tekrar evlenen annenin aldığı yetim aylığı kesilir.
Ancak, vazife veya harp malûlü olanların annelerine bağlanan yetim aylığı, anne evlense bile Sosyal Güvenlik Kurumunca kesilmez.
Aynı şekilde, vazife veya savaş sebebiyle malul olan anne ve babalar da sigortalı bir işte çalışsalar dahi yetim aylığı alabilmektedirler.
Boşanmış Kadınlar Yetim Maaşı Alabilir mi?
Kadınlara verilen yetim aylığı, yeniden evlenmeleri halinde kesilir.
Ancak kadınlar yeni eşlerinden boşanırlarsa, yeni dul aylığı almak için Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine başvurabilirler.
Dul kadının yeni eşi de vefat ederse, dul kadınlar isterlerse birinci veya ikinci eşleri aracılığıyla yetim aylığı alabilirler.
Dul ve Yetim Aylığını Hangi Bankadan Alabilirim?
Dul ve yetim aylığı başvurusu kabul edilenlerin ilk aylık ödemeleri Ziraat Bankası hesaplarına yatırılırken, sonraki aylık ödemeler PTT hesaplarına yatırılmaktadır.
Hak sahipleri, aylık ödemelerini her ayın belirli günlerinde en yakın PTT şubesinden çekebilecekler.
PTT Kart kullanıcıları maaşlarını PTT ATM’lerinden çekebilecekler.
Aynı şekilde yeni çipli kimlik kartı sahipleri de maaşlarını her ay PTT Matiks’ten alabilecekler.
Bu yazımızda dul aylığı hakkında merak edilenleri, örneğin e-devlet dul aylığı nasıl sorgulanır? Dul aylığı kimlere verilir? gibi konuları kısaca aydınlatmaya çalıştık.
Eğer dul veya yetim aylığı alıyorsanız ya da dul veya yetim aylığı başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız; konu ile ilgili soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın