Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Yeni Haber Merkezi

Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir? Nasıl Tedavi Edilir? Ebeveynlerin en çok korktuğu şeylerden biri de bebeklerinin hastalanmasıdır. Bebeklerde en sık görülen hastalıklardan biri de ishaldir. Bebeklerde ishal tedavisi farklı sebeplerden kaynaklanır. Bu sorunla karşılaşan aileler bebeklerine ishali durduran besinler vermelidir. İshal durmazsa mutlaka doktora görünmelidirler.

Aşağıdaki yazımızda ailelerin bebeklerle ilgili en çok merak ettiği soruları ele alacağız. “Bebeklerde ishale ne iyi gelir?” Sorunun cevabı ektedir.

Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?

İshalli bebeklerde sıvı dengesini korumak çok önemlidir. İshal, yenidoğan bebeklerde sık görülen bir şikayettir. Eğer ishal belli bir süre sonra hala devam ediyorsa mutlaka bir doktora danışmalısınız. Eğer bebeğiniz katı gıdaya başlamadıysa daha sık emzirmelisiniz. Eğer katı gıdaya başladıysa ishale iyi gelen yiyecekler tüketmelidir.

Bebeklerde İshal Nasıl Tedavi Edilir?

İshal olan annelerin dikkat etmesi gereken en önemli şey hijyendir. Anne ve babalar kişisel hijyenlerine dikkat etmelidir. Anneler bebeklerinin altını temizledikten sonra mutlaka ellerini yıkamalıdır. Bebeğin emziği, biberonu ve kullandığı diğer eşyalar sıcak suya batırılmalıdır. Bu şekilde ishal daha çabuk geçecektir.

Bebeklerde İshal Nasıl Durdurulur?

Ebeveynler bebeklerde ishalin nasıl durdurulacağı konusunda meraklıdır. Aşağıda bebek ishalinin nasıl durdurulacağına dair detaylı bilgiler bulunmaktadır.

6 aylıktan küçük çocuklar genellikle henüz katı gıdaya başlamamışlardır. Bebeğiniz 6 aylıktan küçükse, daha sık emzirilmelidir. Ayrıca, ishal olan bebeklerin vücutlarında daha az sıvı bulunur. Bu nedenle, bebeğinize kaynatılıp soğutulmuş ılık su verilmelidir.

Bebeğiniz takviye alıyorsa yoğurt, çorba, taze sıkılmış meyve suyu gibi besinler vermelisiniz.

Bebeklerde İshal Neden Olur?

Bebeklerde ishalin en önemli etkeni yetersiz beslenmedir. Bağırsak enfeksiyonları, gıda zehirlenmesi ve antibiyotik kullanımı bebeklerde ishalin etkenleridir. Özellikle antibiyotik kullanımı bebeklerde ishale neden olan en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Ayrıca sütle beslenen çocuklar besin ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için ishal olurlar. Bebeğiniz 6 aylık ise ishale iyi gelen besinleri ek gıda olarak verebilirsiniz.

Bebeklerde İshal İçin İyi Olan Besinler

Anneler bebekleri ishal olduğunda hangi yiyeceklerin onlar için iyi olduğunu araştırıyorlar. Aşağıda bebeklerde ishal için iyi olan yiyecekler bulunmaktadır.

Patates bebeklerin severek tükettiği besinlerdendir. Bebeğiniz ishal olduğunda patatesi ezip bebeğinize yedirebilirsiniz. Havuç ishalin geçmesine yardımcı olan sebzelerdendir. Havucu haşlayıp ezip bebeğinize yedirebilirsiniz. Çocukların severek tükettiği lezzetli besinlerden biri de böğürtlen. Böğürtleni ezip suyunu sıkıp bebeğinize yedirebilirsiniz. Elmayı ezip bebeğinize yedirmelisiniz. Bu şekilde bebeğinizin ishali geçecektir. Muz da bebeklerin severek tükettiği besinler arasındadır. Potasyum açısından zengin bir kaynak olan muzu ezip bebeğinize yedirmelisiniz. Pirinç lapası da bebeklerin rahatlıkla tüketebileceği besinlerdendir. Bebeğinize pirinç lapası yedirerek ishal sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Nişasta ve suyu karıştırıp pişirin ve bebeğinize içirebilirsiniz. Bu karışım sayesinde bebeğinizin ishali kısa sürede geçecektir.

Diş Çıkaran Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?

Bebeğinizi düzenli olarak emzirmeye veya biberonla beslemeye devam edin. Yiyeceklerin şeker oranının yüksek olmadığından emin olun. Bebeğiniz katı gıdalara başladıysa, durumu kontrol altında tutmaya çalışın ve ishale iyi gelen yiyeceklerden küçük porsiyonlar servis edin. Protein açısından zengin yiyecekler ve sebzeler (muz, pirinç, elma püresi ve kızarmış ekmek) eklemek faydalı olacaktır. Bebeğinize/çocuğunuza içmesi için bol su vermeye çalışın ve ishal sıksa, sıvı alımını desteklemek için piyasada bulunan bebek oral elektrolit solüsyonu ekleyin. Doğal olarak şeker oranı yüksek veya ilave şeker içeren içecekler vermeyin. İshal devam ederse, derhal doktorunuza danışın.

Emzirilen Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?

Emzirilen bebeklerde vitaminler ve mineraller anne sütüyle geçer, bu nedenle annenin yediği ve içtiği her şey süt yoluyla bebeğe geçer. Bu süreçte haşlanmış patates, muz, pirinç lapası, probiyotik besinler, elma, ayva, fındık ve lifli besinler yiyen anneler süt yoluyla emzirilen bebeğe geçecek ve bebeğin ishaline iyi gelecektir.

İshalli Bir Bebekte Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Bebeğinizin ishaline kusma da eşlik ediyorsa, bu her iki tarafta da susuzluğa neden olur. Aynı zamanda yüksek ateş (38.5 derece ve üzeri) ve 3 günden uzun süren ishal ve şiddetli karın ağrısı varsa, hemen hastaneye gitmelisiniz.

Bebeklerde İshali En Hızlı Ne Durdurur?

Annenin yediği ve içtiği her şey süt yoluyla bebeğe geçer. Bu süreçte haşlanmış patates, muz, pirinç lapası, probiyotik besinler, elma, ayva, kuruyemiş ve lifli besinler yiyen anneler süt yoluyla emzirilen bebeğe geçecek ve bebeğin ishaline iyi gelecektir. Çocuklarda lifli ve yüksek lifli besinlerle beslenmek bağırsakların çalışmasını etkileyecek ve ishali durduracaktır. Havuç, muz, soyulmuş elma, pirinç lapası veya pirinç suyu, haşlanmış veya püre haline getirilmiş patates, yoğurt ve ayran birçok kişinin evinde bulunan ve ishale karşı etkili olan başlıca besinlerdir.

Çocuklarda İshali Bıçak Gibi Kesen Nedir?

Kuru karanfil çocuklarda ani ishale karşı mucizevi bir etkiye sahiptir. İshali bıçak gibi keser, ishal durumunda kuru karanfil kürünü 2-3 gün uygulayın, ishalin neden olduğu karın ağrısını ve bağırsak hareketliliğini kısa sürede ortadan kaldıracaktır.

Bebeklerde İshal Günde Kaç Kez Görülür?

Bebeğinizin yaz aylarında ishal olma olasılığı diğer mevsimlere göre daha yüksektir. 3 aydan büyük bebeklerde günde 3 ila 5’ten fazla sulu, büyük dışkı varsa bu ishaldir ve 3 aydan küçük bebeğinizde günde 10 ila 12’den fazla gevşek, sulu dışkı varsa bu ishaldir.

Bebeklerde Hangi Renk İshal Tehlikelidir?

Tüm bebeklerde ve çocuklarda kaka rengi yediklerine bağlıdır, ancak sulu ve sümüksü kaka kakalara Dikkat edilmelidir. Eğer dışkı kanlı ve siyahsa, kesinlikle bir doktora Bu arada bebeğinizin sıvı kaybetmesi tehlikelidir; çoğunlukla renginden dolayı değil, kakasının sulu olmasından dolayı.

Bebeğimizi İshalden Korumak İçin Ne Yapmalıyız?

Bebekler anne sütüyle beslenmelidir, anne sütü bebeğinizi mikroplara karşı korur ve sıvı ihtiyacını rahatlıkla karşılar. Diğer sütler kesinlikle 6 aydan önce verilmemelidir, 6 aydan büyük bebeklere çorba, doğal yoğurt, pirinç unu maması, elma ve muz verilebilir.

Bebeklerde sessizlikte ve kedi Bunu önlemek için altını kirli bırakmamalısınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*