Evde Bitkisel Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yeni Haber Merkezi

Evde Bitkisel Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? Cilt bakımı her kadının en önemli konularından biridir. Düzenli olarak bakımı yapılan bir cilt aslında makyaj yapılmış bir cilt gibi görünür. Cildinize ne kadar iyi bakarsanız, makyaj yapmanız o kadar az gerekir. Yazın aşırıya kaçmadan güneşlenmek, cildin sağlığını koruyan D vitamini sağlamaktır. D vitamini ile cildiniz daha sağlıklı, daha parlak olur ve renk açısından doğal olarak güzel bir görünüme kavuşur.

Cildinize bakım yapmak için cilt bakım ürünlerine para harcamanıza gerek yok, bunu evde basit bir şekilde yapabileceğinizi unutmayın. Sonuçta, dikkat ederseniz yüz kremleri ve nemlendiriciler bitki özleri kullanılarak yapılır. Kimyasal olmayan içeriklerle doğal bitkisel cilt bakımınızı evde yapabilirsiniz.

İşte size önerdiğimiz cilt bakım yöntemleri;

Öncelikle cilt bakımınızı yaparken şu sıralamayı takip etmelisiniz: Temizleme, peeling, maske, serum ve nemlendirici.

Cildinizi Evde Temizleyerek Başlayın

Cilt bakımı yaparken öncelikle cildinizi bakıma hazırlamalısınız. Cilt bakımı öncesinde cilt temizliğinde yaygın olarak kullanılan teknikleri uygulayarak daha temiz bir cilde sahip olabilirsiniz.

Genellikle evde bulundurduğumuz ve midemizi rahatlatmak için içtiğimiz mineral suyu çok iyi bir mineral kaynağıdır. Sodada bulunan mineraller cilt için de çok faydalıdır. Cildi canlandırır ve temizler, bunun için yüzünüzü mineral su ile yıkayabilir veya içine bir pamuk batırıp cildinizi temizleyebilirsiniz.

Sivilceye Eğilimli Ciltler İçin Limonla Cilt Temizliği

Limon, özellikle ciltteki lekeleri, siyah noktaları ve akneleri kurutmak için iyi olan doğal bir çaredir. Limon bol miktarda asit ve yüksek seviyede C vitamini içerir. Limon suyunu tonik olarak kullanabilirsiniz, bu tonik cildinizdeki gözenekleri sıkılaştırır, akneleri kurutur ve iyi bir açıcı olarak kullanılabilir. Özellikle cildiniz yağlıysa. Cildinizi limonla temizleyincildiniz için iyi olacaktır. Bunu yapmak için, makyaj temizleme pamuğuna birkaç damla limon suyu damlatın ve cildinizi nazikçe temizleyin.

Cildinizi ölü derilerden arındırın. Peeling yapın.

Zeytinyağı ve Şeker Peelingi (Kuru veya Karma Ciltler İçin)

Zeytinyağının antioksidan etkisiyle cildiniz yenilenir, parlar ve yumuşaklığını sağlarsınız. Şeker cildi canlandırır ve sıkılaştırır. Bu ikiliyle peeling, ölü hücreleri ciltten uzaklaştırır. Bu tarif kuru ve karma ciltler için uygundur.

Bir kaseye zeytinyağı ve toz şekeri koyup iyice karıştırın ve daha önce temizlediğiniz cildinize dairesel hareketlerle nazikçe masaj yapın. Bu işlemi tamamladıktan sonra cildinizi ılık su ile temizleyin, yaptığınız bu peeling cildinizdeki ölü derileri temizler, cildi sıkılaştırır ve nemlendirir.

Kahve Telvesi ile Peeling Nasıl Yapılır

Türk kahvesinde bulunan yüksek orandaki kafein, vücuda ve cilde uygulandığında son derece canlandırıcı bir etkiye sahiptir. Cilt için kahve telvesi Uygulandığında ciltteki ölü deriyi temizlemekle kalmaz, aynı zamanda cildi canlandırır ve cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar. Bunun için içtiğiniz kahve telvesini yüzünüze hafif hareketlerle masaj yaparak uygulayın, ardından ılık suyla durulayın ve nemlendirici sürerek sonlandırın.

Evde Kendi Cilt Maskenizi Yapabilirsiniz

Cildinize uyguladığınız maskelerin amacı bakım ve temizliktir. Bu maskeler cildiniz için önemli bir yere sahiptir ve son zamanlarda piyasada satılan maskeler kullanıcılar tarafından oldukça ilgi görmektedir. Bu maskelerin içeriklerine baktığımızda neredeyse hepsinin bir bitki veya meyvenin özünden yapıldığını görmekteyiz. Endüstriyel markaların yaptığı maskeleri siz de evde doğal yollarla yapabilirsiniz. İşte evde kolayca yapabileceğiniz maskelerin yapılışı;

Taze Maya Maskesi ile Evde Cilt Gençleştirme

Hem yaş hem de kuru maya, içerdikleri faydalı mikroorganizmalar sayesinde oldukça faydalıdır. Yaş maya nemli ve hamursu yapıdadır, kuru maya ise toz halindedir ve küçük paketlerde satılır.

Mayayı maske olarak cildimize uyguladığımızda cildi sıkılaştırıcı bir etki gösterir ve düzenli uygulandığında kırışıklıklarla savaşır, ciltteki lekelerin rengini açar ve görünümü güzelleştirir, sivilce oluşumunu ve varsa sivilceleri kurutur. Bu uygulamayı 15 günde bir tekrarlarsanız cildi gençleştirir ve etkisine şaşıracaksınız. 40 yaşından sonra bu uygulamayı haftada bir yapmalısınız.

Taze Maya/Kuru Maya ve Süt (Karma ve Kuru Ciltler İçin)

Malzemeler: 2 yemek kaşığı süt, 1 yemek kaşığı yaş maya veya kuru maya

Mayayı 1 yemek kaşığı süte yavaşça ekleyin ve karıştırın. Elde ettiğiniz losyon benzeri maskeyi göz altlarınız dahil tüm yüzünüze maske fırçası kullanarak yukarı doğru hareketlerle uygulayın. Yaklaşık 20/30 dakika cildinizde bekletin. Maske kuruduktan ve cildiniz sıkılaştıktan sonra, maskeyi yumuşatmak için yüzünüze tampon görevi görecek şekilde ılık su uygulayın. Maske yumuşadıktan sonra yüzünüzü ılık suyla durulayın.

Yumurta Akı Maskesi (Tüm Cilt Tipleri İçin)

Evimizde her daim bulunan yumurtanın faydaları saymakla bitmez. İçerisinde bulunan yüksek protein, kalsiyum ve vitaminler sayesinde cilde büyük faydalar sağlar. Bunların arasında cildi sıkılaştırması, kırışıklıkları azaltması, genişlemiş gözenekleri küçültmesi, sivilce ve siyah noktaları yok etmesi yer alır.

Yumurta Akı Maskesi Uygulaması:

Yumurta beyazını sarısından ayırın. Yumurta beyazını köpürene kadar çatalla iyice çırpın. Çırpılmış karışımı temiz cildinize, göz altlarınız dahil, yukarı doğru hareketlerle uygulayın. 20/30 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık suyla yıkayın. Yumurta beyazı maskesini haftada bir veya 15 günde bir uygulayabilirsiniz. Bal Sütü Maskesi (Lekeli ve Akneye Eğilimli Ciltler İçin)

Bal Süt Maskesi İçeriği:

1 yemek kaşığı bal 1 tatlı kaşığı limon 1 tatlı kaşığı süt (Akneli ciltler sütsüz de yiyebilir.)

Bal Sütü Maskesi Uygulaması:

Tüm malzemeleri losyon kıvamına gelene kadar karıştırın. Karışımı temiz cildinize uygulayın. 20/30 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık suyla yıkayın.

Evde Yapabileceğiniz Doğal Serumlar ve Nemlendiriciler

Evde Nemlendirici Nasıl Yapılır

1- Zeytinyağlı Nemlendirici:

Sofralarımızda bulundurmaya çalıştığımız zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Zeytinyağı doğal bir nemlendiricidir, bu yüzden kuru ve karma ciltler için nemlendirici olarak kullanılabilir. Zeytinyağının içindeki yağ asitleri çok kuvvetlidir, bu yüzden cilde ilk sürüldüğünde cilde çok hızlı nüfuz eder ve hızlı bir nemlendirme sağlar. Zeytinyağının antioksidan özelliği sayesinde birçok cilt rahatsızlığında kullanılabilir. Bu rahatsızlıklardan bazıları ciltte oluşan kızarıklık, döküntü ve kaşıntıdır. Zeytinyağı bu ve benzeri rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. İçerdiği E vitamini sayesinde cilde sürüldüğünde cildi gençleştirir ve sıkılaştırır.

2- Üzüm Çekirdeği Yağı:

Üzüm çekirdeği çok güçlü bir antioksidandır. Cildi yeniler ve sıkılaştırır, kırışıklıkları açar. Göz altındaki koyu halkaları gidermek için en etkili yağdır. Üzüm çekirdeği yağını göz altındaki koyu halkalara nazikçe uygularsanız cildinizde yenilenme ve koyu halkalarda iyileşme görebilirsiniz.

3- Argan Yağı ile Nemlendirici Yapımı:

Fas’ta hayat ağacı olarak da adlandırılan Argan, cilt ve saç bakımında kullanıldığında oldukça etkili bir yağdır. Argan yağı çoğunlukla saç bakımında kullanılır. Argan yağı saçlara parlaklık verir ve aynı zamanda masaj yağı olarak da kullanılabilir.

4- Badem Yağı:

Badem yağının cilt ve saç üzerinde birçok etkisi vardır. Badem yağı A ve K vitaminleri içerir. A ve K vitaminleri cildi nemlendirmeye yardımcı olur. Badem yağı aynı zamanda çatlamış ciltler için de iyidir. Badem yağı kaşları, kirpikleri, saçları ve sakalları güçlendirir ve kalınlaştırır.

5- Jojoba Yağı:

Jojoba, güçlü bir nemlendirici özelliğe sahip doğal bir yağdır. Cildi yatıştırır ve derinlemesine bakım sağlar. Cildin elastikiyet dengesini korumasına yardımcı olur. Saçlara bakım yapar, yumuşatır ve nemlendirir.

6- Lavanta Yağı:

Lavanta yağı saç köklerini besler ve kepeğe karşı etkilidir. Yatmadan önce yastığınıza birkaç damla lavanta yağı damlatırsanız, kolayca uykuya dalmanıza yardımcı olur ve sizi rahatlatır. Cilt rengini açar ve cilt yorgunluğuna karşı etkilidir.

7- Sarı Kantaron Yağı:

Sarı kantaron yağı, cilt yenileme ve pürüzsüzleştirme işlemlerinde kullanılan etkili bir yağdır. Sarı kantaron yağı ayrıca bebeklerde pişik tedavisinde ve ciltteki yanık izlerinin kaybolmasında da kullanılır.

8- Hindistan Cevizi Yağı:

Hindistan cevizi yağı, özellikleri sayesinde saç ve vücut bakımında kullanılır. Vücut ve saç parlaklığı ve nemlendirme konusunda çok yüksek bir etkiye sahiptir. Hindistan cevizi yağı ayrıca maske olarak da kullanılabilir. Yüzdeki ve göz altındaki kırışıklıkları yumuşatır ve açar.

Vücut Peelingleri ile Cildinizi Yenileyin

Vücut peelingleri genellikle tuz, şeker ve kayısı çekirdeğinden oluşur. Aromatik bir koku salgısı olan jojoba damlaları ve tatlı badem yağı peelingin kalıcılığını sağlayarak cildinizin hem sağlıklı hem de güzel görünmeye devam etmesini sağlar. Cildinizi eksfoliye etmek, gözeneklerinizi açmak ve cildinizin nefes almasını sağlamak ruhunuza ve bedeninize iyi gelecektir. Alerjik bir cildiniz varsa ve tozlu veya kirli bir yerde yaşıyor ve çalışıyorsanız haftada iki kez mutlaka cildinizi eksfoliye etmelisiniz. Vücudunuzu eksfoliye etmediğinizde gözenekleriniz kapanacak, cildiniz nefes almayacak ve deri altı dokunuz oksijensiz kalacak ve erken yaşlanmaya neden olacaktır. Hassas bir cildiniz varsa sert peelingleri tercih etmemelisiniz. Peeling yaparken kızarıklık oluşursa tahrişe neden olmayan kremsi yumuşak peelingleri tercih etmelisiniz. Peeling uygularken etkili peelingi ovarak ciltten uzaklaştırmaya dikkat etmelisiniz. Buradaki ovma hareketi cildinizdeki kan dolaşımını da hızlandıracak ve sağlıklı görünümüne katkıda bulunacaktır. Vücut peelinglerini asla yüzünüzde kullanmayın. Yüze uygulandığında kılcal damar çatlamalarına neden olur. Vücut peelingleri sert cilt uygulamalarında daha etkili sonuçlar almanızı sağlar.

Vücut Peelingi Nasıl Kullanılır?

Peelingi uygulamadan önce mutlaka uygulayacağınız bölgeyi ıslatmalısınız. Bunun için ılık veya sıcak bir duş almanız yeterlidir. 15 dakikalık bir duştan sonra duştayken vücut peelinginizi uygulayabilirsiniz. Vücut peelingini dairesel hareketlerle nazikçe uygulamalı ve peeling sonrası kızarıklık ve tahrişe neden olmamak için çok sert ovalamaktan kaçınmalısınız. Aşağıda sizin için önerebileceğimiz vücut peelinglerini listeledik.

Tuz Soyma: Tuz peelingleri deniz tuzundan elde edilir ve cildinizdeki tüm toksinleri gidermek için en çok tercih edilen ve harika bir peeling yöntemidir. Tuz peelingleri yağlı ciltlere uygulanmalıdır, kuru ve çok hassas ciltlere önermiyoruz. Tuzun içindeki asit hassas ciltlerde anında kızarıklık ve tahrişe neden olabilir. Cildiniz kuruysa aromatik yağlarla karıştırılmış tuz peelingi kullanabilirsiniz. Bu şekilde sertliğini biraz kırabilirsiniz. Bu karışımdaki yağ nem sağlayacağı için kuru ciltlere de iyi gelecektir ve bu aromatik yağların harika bir kokusu da vardır. Haftada bir uygulayabilirsiniz.

Kahve Kabukları: Bu doğal peeling yönteminde senin kahve fincanı Altta kalan kalıntıyı bir fırça yardımıyla vücudunuzun her yerine uygulayıp 15 dakika bekledikten sonra dairesel hareketlerle çıkarabilirsiniz. Bu peeling aynı zamanda yüksek antioksidan seviyesi sayesinde cildi sıkılaştırmak ve selülit görünümünü azaltmak için de idealdir. Haftada iki kez uygulayabilirsiniz.Pirinç Kabukları: Uzakdoğuluların vazgeçemediği bir peeling yöntemidir. Pirinci bir gece suda bekletin ve pirinci süzün, sonra suyunu ayırın. Pamuk yardımıyla tüm yüzünüze ve vücudunuza uygulayın. Ölü deriyi tahriş etmeden cildinizi canlandıracak ve beyazlatacaktır. Temiz cilde haftada 3 kez uygulayabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*